Γνώριζαν επί δεκαετίες ότι το Johnson’s Baby Powder περιείχε καρκινογόνες ουσίες

Η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson υποχώρησε άνω του 10% την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου και κατέγραψε ενδοσυνεδριακά τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία 16 χρόνια, μετά τη δημοσίευση μιας έρευνας του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία γνώριζε επί δεκαετίες ότι το ταλκ Baby Powder περιείχε αμίαντο, μια ουσία που θεωρείται καρκινογόνα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, 02:40

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έρευνα αυτή, καθώς η εταιρεία φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες αγωγές, κυρίως από γυναίκες και συγγενείς τους που ασθένησαν ή πέθαναν από καρκίνο.

Σύμφωνα με την εκτενή έρευνα του πρακτορείου, που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, στελέχη της J&J γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου.

Η εταιρεία μάλιστα είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες για το Baby Powder και πλήρωσε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Απαντώντας στην έρευνα του πρακτορείου, η J&J εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι “οποιαδήποτε υπόνοια” ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ “είναι ψευδής”. “Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο”, σημείωσε ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρος της, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η εταιρεία επιμένει ότι το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του προϊόντος της.

Σύμφωνα με το Reuters, το 1976 η J&J διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος “σε κανένα δείγμα” του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Όμως τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τρία διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ 1972-75, βρήκαν αμίαντο στο ταλκ.

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών. Τα προϊόντα αυτά κατηγορούνται επίσης ότι προκαλούν μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα ή το περιτόναιο.

Μολονότι η J&J δεσπόζει στην αγορά σκόνης ταλκ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων αυτών ήταν μόλις το 0,5% των 76,5 δισεκατομμυρίων που κέρδισε την περασμένη χρονιά. Στο σύνολο των αγωγών σε βάρος της εταιρείας για πρόκληση σωματικών βλαβών, οι υποθέσεις που σχετίζονται με το ταλκ αποτελούν λιγότερο από το 10%.

Αποζημίωση 55 εκατ. δολ. για καρκίνο από χρήση ταλκ της Johnson & Johnson

Τον Μάιο του 2016, η εταιρεία Johnson & Johnson διατάχθηκε από ένα δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αποζημιώσει με 55 εκατομμύρια δολάρια (47,6 εκατ. ευρώ) μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι η χρήση των προϊόντων με τάλκ (Johnson’s baby powder) για προσωπική υγιεινή τής δημιούργησαν καρκίνο των ωοθηκών.

Η απόφαση αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά δικαστική ήττα για την εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει περίπου 1.200 μηνύσεις με την κατηγορία ότι δεν προειδοποίησε επαρκώς τους καταναλωτές για τον κίνδυνο του καρκίνου από προϊόντα που περιέχουν τάλκη. Η δεύτερη δίκη έγινε στην πολιτεία του Μιζούρι, και η ενάγουσα ονομάζεται Γκλόρια Ρίστεσουντ.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Κάρολ Γκούντριτς είπε ότι η ετυμηγορία αντίκειται σε 30 χρόνια ερευνών που υποστηρίζουν ότι ο τάλκης σε καλλυντικά προϊόντα είναι ασφαλής. Η εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση και θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ασφάλεια των προϊόντων της, είπε.

Η Ρίστεσουντ είπε ότι χρησιμοποιούσε τα προϊόντα πούδρας τάλκη της J&J – μεταξύ των οποίων και η πασίγνωστη πούδρα για μωρά – στα γεννητικά της όργανα, επί δεκαετίες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, τής έγινε διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε αφαίρεση της μήτρας και παρεμφερείς επεμβάσεις.

Το ίδιο δικαστήριο είχε επιδικάσει τον Φεβρουάριο αποζημίωση 72 εκατομμυρίων δολαρίων (62,4 εκατ. ευρώ) στην οικογένεια μιάς γυναίκας η οποία πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών μετά από χρήση της πούδρας τάλκ στα γεννητικά της όργανα. Η αγωγή της Τζακι Φοξ, από το Μπέρμινγχαμ της Αλαμπάμα, αποτελεί μέρος μιας ομαδικής αγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 60 άτομα. Ο γιος της Φοξ, Μάρβιν Σάλτερ, έγινε ενάγων μετά τον θάνατο της μητέρας του, τον Οκτώβριο του 2015, σε ηλικία 62 ετών, και δύο μόλις χρόνια μετά την αρχική διάγνωση της νόσου.

Οπως λέει ο Σάλτερ, η μητέρα του χρησιμοποιούσε το ταλκ επί δεκαετίες, τονίζοντας ότι «είχε γίνει δεύτερη φύση της, όπως το πλύσιμο των δοντιών».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της άτυχης γυναίκας, η απόφαση του Ορκωτού Δικαστηρίου είναι η πρώτη του είδους στην οποία επιδικάζεται σημαντική οικονομική αποζημίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Johnson & Johnson βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τέτοιας υπόθεσης, αφού επανειλημμένως βρέθηκε στο στόχαστρο για τα επικίνδυνα συστατικά του βρεφικού σαμπουάν «Οχι πια δάκρυα».

Τον Μάιο του 2009, μια συμμαχία οργανώσεων υπό την επωνυμία «Εκστρατεία για ασφαλή καλλυντικά», άσκησε πιέσεις στην Johnson & Johnson, ώστε να μην περιέχονται στα καλλυντικά της και στα βρεφικά προϊόντα της ύλες πιθανώς επικίνδυνες. Επειτα από τρία χρόνια αρνητικής δημοσιότητας, διαρκών αιτημάτων και την απειλή του μποϊκοτάζ, η εταιρεία συμφώνησε το 2012 να μην χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, από το 2015, φορμαλδεΰδη και 1,4 διοξάνιο, δύο συστατικά θεωρούνται πιθανά καρκινογόνα.

Οι δικηγόροι της Φοξ, κατά τη διάρκεια της δίκης, προσκόμισαν ένα εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας από τον Σεπτέμβριο του 1997, στο οποίο ο ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει: «Οποιοσδήποτε αρνηθεί την επικίνδυνη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση του ταλκ στην προσωπική υγιεινή και στον καρκίνο των ωοθηκών θα τον κοιτούν όπως όσους αρνήθηκαν τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο, δηλαδή το προφανές παρά την πληθώρα στοιχείων περί του αντιθέτου».