Καμμένος για φρεγάτες: Τι συζήτησαν Τσίπρας-Μακρόν

Τις τελευταίες μέρες έχουν γραφτεί πολλά από μερίδα του ελληνικού Τύπου και παράλληλα έχουν βγει προς τα έξω αρκετά σενάρια από ξένα ΜΜΕ που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης 25 Απριλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Καμμένος σχετικά με την τελευταία σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ τόνισε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η τελική διαδικασία για το «πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης» (FOS) για τα αεροσκάφη C-27. Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 ειδικότερα, τόνισε πως τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης αλλά υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές χρημάτων που χρειάζεται να γίνουν, ζήτημα που σχετίζεται με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών.

Σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες, ο ΥΕΘΑ τόνισε πως έγιναν συζητήσεις για το θέμα αυτό μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, που αφορούσαν την κατασκευή τους στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευθετηθούν, όπως είπε.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Οσον αφορά το δημοσίευμα για τις φρεγάτες, είχε πληροφορίες που δεν ήταν γνωστές ούτε σε μένα, υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τη γαλλική πλευρά. Αυτό όμως δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Εάν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους κανόνες της Βουλής». Σημείωσε επίσης ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν για την παλιά υπόθεση του leasing δύο φρεγατών τύπου FREMM σε συνδυασμό με την αγορά (μετά πέντε χρόνια) νέας κατασκευής κορβετών τύπου Belh@rra. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο και διερευνητικό στάδιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι επιθυμεί ειρήνη με την Ελλάδα, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Αυτό επιθυμούμε κι εμείς, από εκεί και πέρα η πιστή τήρηση των διεθνών συμφωνιών, ο σεβασμός των συνόρων και η αποδοχή της εδαφικής ακεραιότητας είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ειρηνική συμβίωση».