Καμμένος: «Μπορεί να κρατήσει 15 χρόνια η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών»

«Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με εντολές σουλτάνου μπορεί η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να κρατήσει και 15 χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Χαρακτήρισε, δε «προσχεδιασμένο» το περιστατικό από πλευράς Τουρκίας, σημειώνοντας ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν οι στρατιωτικοί επέστρεφαν «μετά από πέντε λεπτά», ενώ κατήγγειλε ότι τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου και παρομοίωσε το περιστατικό με την ταινία «Εξπρές του μεσονυχτίου».

Ο κ. Καμμένος απέκλεισε ισχυρισμούς ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επιστροφή των 8 Τούρκων.

Ανέφερε ότι υπάρχει ένταση και δεν απέκλεισε το να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αποκαλώντας τον Ερντογάν τρελό και μη αξιόπιστο συνομιλητή, επικαλούμενος την χθεσινή του επίθεση στον Ισραηλινό πρόεδρο Νετανιάχου και την κατ’ επανάληψη φραστική επίθεση στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ωστόσο, υποβάθμισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο -υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων- πως οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μικρό συνηθισμένο μεθοριακό επεισόδιο, αυτό στον Έβρο. Είναι όμως τέτοιες οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Δικαιοσύνη, που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε οι δύο Έλληνες θα αποφυλακιστούν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου». «Εμείς είμαστε σοβαροί, εάν όμως παραβιάσουν την εθνική μας κυριαρχία θα απαντήσουμε όπως πρέπει.

Δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης, όπως αυτοί που θέλουν να το δημιουργήσουν. Χωρίς να υποχωρούμε των δικών μας θέσεων», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, και κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό σχόλιο του Μαξίμου για τον Ερντογάν, ο κ. Καμμένος ταυτίστηκε με το περιεχόμενο και την ουσία του.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παρά τη θέλησή τους, είναι τελείως διαφορετικό γεγονός από τους οκτώ Τούρκους που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και λένε «προστατέψτε μας, μην μας σκοτώσουν». Είναι, όπως εξάλλου σημείωσε, διαφορετικές περιπτώσεις, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών

«Ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό να έχουμε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού που κρατούνται αυτή τη στιγμή στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, χωρίς καν να τους έχουν αποδοθεί οι κατηγορίες, κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας νωρίτερα  στην επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής. «Αυτό είναι μια απαίτηση όλων μας, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.