Κοροναϊός: 15.000 νέα κρούσματα και 242 νεκροί σε μια μέρα, μετά από αναθεώρηση μέτρησης

H Χουμπέι (Hubei), η κινεζική επαρχία που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας του κοροναϊού, ανέφερε 14.840 νέα κρούσματα μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, καθώς αναθεώρησε τη μέθοδο μέτρησης των λοιμώξεων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 10:44

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 1.355, καθώς ο αριθμός των θανάτων στη Χουμπέι υπερδιπλασιάστηκε στους 242 για τις 12 Φεβρουαρίου. Αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν ανασκόπηση υποθέσεων που είχαν υποψιασθεί στο παρελθόν και αναθεώρησαν τα δεδομένα τους ώστε να περιλαμβάνουν «κλινικά διαγνωσμένες» περιπτώσεις στην καθημερινή της ανακοίνωση.

Από τις 14.840 νέες περιπτώσεις, 13.332 είναι από τη νέα κατηγορία, ενώ από τους 242 νέους θανάτους, 135 είναι από τη νέα κατηγορία.

Ειδικότερα, οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πάνω από 15.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αύξηση-ρεκόρ που οφείλεται στον νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ οι επικεφαλής των αρχών της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Ουχάν, της εστίας της μόλυνσης, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 59.805 και οι θάνατοι τους 1.367.

Ο εξαιρετικά ανησυχητικός νέος απολογισμός και τα νέα πειθαρχικά μέτρα τροφοδοτούν τη σεναριολογία κατά την οποία η βαρύτητα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 πιθανόν είναι ακόμα και τώρα υποτιμημένη.

Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 242 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας χθες Τετάρτη. Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες από το ξέσπασμά της τον Δεκέμβριο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν.

Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι, και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθιστα μεγάλη καθυστέτρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης. Στο εξής, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά».

Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση. Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες.

Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

«Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Πέφτουν κεφάλια

«Αυτό είναι πάντα δίλημμα», συνέχισε, κρίνοντας πως είναι «κατανοητοί» οι λόγοι που οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι επιλέγουν πλέον την πρώτη λύση για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σύμπτωση ή όχι, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Χουμπέι, ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στελέχους απόλυτα κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Αλλά πέραν του γραμματέα της επαρχιακής οργάνωσης και ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, επίσης καθαιρέθηκε.

Οι αποπομπές ενδέχεται να μην έχουν τελειώσει, καθώς η οργή της κοινής γνώμης στην Κίνα είναι απτή. Πολλοί Κινέζοι κατηγορούν τις αρχές ότι άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν μπροστά στο ξέσπασμα της επιδημίας, στα πρώτα της στάδια, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν λίγα.

Η δυσαρέσκεια έγινε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του Λι Γουενλιάνγκ, του 34χρονου οφθαλμίατρου που ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία. Αφού επιπλήχθηκε από την αστυνομία για «διασπορά φημών», μολύνθηκε και ο ίδιος.

Κεφάλια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν στις αρχές της εβδομάδας στη Χουμπέι, όταν κορυφαία στελέχη της επαρχιακής επιτροπής υγείας είχαν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διεθνή ομάδα που κατευθύνεται προς το κέντρο της επιδημίας των κοροναϊών στην Κίνα, δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμα καμία απάντηση σχετικά με το εάν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

ΠΟΥ-Covid-19: Είναι πάρα πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας

Είναι ακόμη «πάρα πολύ νωρίς» να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κοροναϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πιστεύω ότι σήμερα είναι πάρα πολύ νωρίς να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε την αρχή, τη μέση ή το τέλος αυτής της επιδημίας» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, όμως αυτή η εμφανής επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «πολύ μεγάλη προσοχή», είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτή η επιδημία θα μπορούσε να εξελιχθεί προς οποιανδήποτε κατεύθυνση» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ φιλοξένησε χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη στην έδρα του στη Γενεύη ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιδημιολόγων από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητηθούν τα μέσα καταπολέμησης του ιού Covid-19.

Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα διαρκέσουν πέραν του 2020, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Νωρίτερα χθες Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν εκτίμησε ότι οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες από την επιδημία του νέου κοροναϊού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά και δεν θα διαρκέσει πέραν του 2020.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, σε μια ακρόαση που είχε ως θέμα τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι ο Covid-19 δεν θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

«Δεν αναμένω ότι ο κοροναϊός θα έχει κάποια επίπτωση πέραν της φετινής χρονιάς», είπε.

Προκειμένου να εκτιμήσει τις συνολικές συνέπειες του κοροναϊού στην Κίνα, ο Μνούτσιν διευκρίνισε ότι χρειάζεται να δει τα δεδομένα των επόμενων 3-4 εβδομάδων.