Κουβέλης: Όσοι έχουν plan b για τους δύο στρατιωτικούς να το καταθέσουν

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όσοι αντιπολιτεύονται στη βάση των εθνικών ζητημάτων δεν κάνουν κακό στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια χώρα, επισημαίνει ο αναπληρωτής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» με αφορμή τις εκφρασθείσες απόψεις για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Καλεί μάλιστα, όσους έχουν εκφραστεί κατ’ αυτό τον τρόπο «εάν έχουν κάποιο δικό τους plan b, να το καταθέσουν».

Ειδικότερα για το ζήτημα αυτό, τονίζει ότι με συγκεκριμένη δραστηριότητα της εξωτερικής μας πολιτικής «διεκδικούμε τη συντομότερη επιστροφή τους στην χώρα». Ωστόσο ο αν. υπουργός σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν γνωρίζει τον χρόνο επανόδου τους, καθώς όπως αναφέρει η Τουρκία «επέλεξε να εντάξει αυτό το απλό διασυνοριακό επεισόδιο στην κλίμακα των εντάσεων που στήνει». Ερωτηθείς Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όσοι αντιπολιτεύονται στη βάση των εθνικών ζητημάτων δεν κάνουν κακό στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια χώρα, επισημαίνει ο αναπληρωτής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ»σχετικά με τον όρο «ομηρία» που έχει χρησιμοποιηθεί, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι το νομικό περιεχόμενο της έννοιας ομηρίας έχει «άλλες διαστάσεις από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κράτηση».

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τη ρητορική των «γκρίζων ζωνών», ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της χώρας μας όσο και της Τουρκίας οριοθετούνται επακριβώς» από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, υπενθυμίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ο αν. υπουργός απορρίπτει τα σενάρια για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» καθώς η Τουρκία «έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα» και δεν την ευνοούν οι διεθνείς συσχετισμοί.

Σε ότι αφορά την ονοματολογία της ΠΓΔΜ τονίζει ότι πρέπει να κλείσει αυτή η υπόθεση με συγκεκριμένη συμφωνία και με ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις (αλλαγή συντάγματος, εγκατάλειψη αλυτρωτισμού). Για την έγκριση της από τη Βουλή διευκρίνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή που θα αποφασίσει ενώ σε άλλο σημείο υπενθύμισε σε αυτούς που λένε «όχι λύση τώρα» ότι αυτό «παραγγέλνει» στους βόρειους γείτονες μας και ο Ερντογάν.