Μεγάλες καταστροφές στα Βρασνά Θεσσαλονίκης από την κακοκαιρία

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την Τετάρτη 27-8-2018 στα Βρασνά Θεσσαλνίκης. Η ισχυρή νεροποντή προκάλεσε τεράστιες ζημιές στους δρόμους, ενώ χαρακτηριστική είναι η άνω φωτογραφία, που εμφανίζει πισίνα ξενοδοχείου. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου είναι Έλληνες που δούλευαν πάνω από 30 χρόνια στη Γερμανία οι οποίοι είδαν σε μια στιγμή να γίνονται λάσπη οι κόποι μιας ζωής. Τώρα αγωνιούν αν θα αποζημιωθούν από τις αρχές.

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στην υδροδότηση και δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και καταλύματα στις περιοχές του Σταυρού και των Νέων Βρασνών άφησε πίσω της η “Νεφέλη”, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.

“ Οι χείμαρροι κατέβηκαν στους δρόμους. Πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου έχουν σκεπαστεί από φερτά υλικά και μπάζα που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των οχημάτων, όπως στον επαρχιακό δρόμο Σταυρού – Αγίου Όρους, ενώ στο δημοτικό οδικό δίκτυο υπάρχουν σημεία που η άσφαλτος έχει αποξηλωθεί. Ζημιές έχουμε και στις παραλίες Βρασνών και Σταυρού” λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλβης ο οποίος επισημαίνει ότι μηχανήματα του δήμου αλλά και ιδιωτών εργάζονται από νωρίς το πρωί για την απομάκρυνση των φερτών υλικών που “ κατέβασαν” τα ορμητικά νερά των χειμάρρων. ¨Δεν υπάρχει κάποιο αποκλεισμένο σημείο, προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας και να αποκαταστήσουμε τις υποδομές μας” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λιάμας.

Η σφοδρή νεροποντή που έπληξε την ευρύτερη περιοχή από τις 23:00 χθες το βράδυ και επέμεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αμείωτη ένταση έχει προκαλέσει προβλήματα υδροδότησης. ¨Δεν έχουμε νερό στον Σταυρό, στα Άνω Βρασνά και σε ορισμένους οικισμούς των Βρασνών και της Ασπροβάλτας” σημειώνει ο δήμαρχος.

Πυρετωδώς εργάζονται όλη τη νύχτα, μέχρι και αυτή την ώρα κλιμάκια της Πυροσβεστικής για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα οικήματα. Σήμερα το πρωί το κέντρο της Π.Υ. δέχθηκε άλλες 100 κλήσεις για άντληση νερών. Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, οι οποίοι κάνουν έλεγχο πόρτα – πόρτα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 28 άτομα από το Σταυρό και τα Βρασνά, χρειάστηκε να απομακρυνθούν και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία, ανάμεσα τους μία έγκυος γυναίκα με ένα βρέφος 10 μηνών, ύστερα από επιχειρήσεις διάσωσης της Πυροσβεστικής η οποία μέχρι το πρώτο φως της μέρας είχε δεχθεί 200 κλήσεις για βοήθεια.