Μητσοτάκης: Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν συμβιβάζονται

Επέμεινε στις αιτιάσεις του για επιλεκτική ανοχή της κυβέρνησης σε εκφράσεις βίας και ανομίας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην καταδίκη, από την πλευρά του πρωθυπουργού, των απειλών του Ρουβίκωνα εναντίον του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Καλοδεχούμενη η καταδίκη τής απειλής που δέχθηκα από τον Ρουβίκωνα… Λάθος στόχο διάλεξαν, γιατί σε εμένα και τη ΝΔ απειλές δεν περνάνε… Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εσείς κ. Τσίπρα δεν δώσατε τη σημασία που πρέπει στις αναρτήσεις που έκανε μετά τις άλλες του επιθέσεις ο Ρουβίκωνας. Πώς είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη πολιτεία να γίνονται ανεκτές αναρτήσεις, όπως αυτή εναντίον των δικαστών μετά την επίθεση στο ΣτΕ; Τους απειλούσε αποκαλώντας τους λαμόγια. Δίνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν συμβιβάζονται, πρέπει να αποφασίσετε ποιο από τα δύο θα προστατεύσετε».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό όσον αφορά τις αιτιάσεις του για σύνδεση της ΝΔ με την ακροδεξιά: «Έχετει άνεση στη διαστρέβλωση γεγονότων. Μας καταλογίσατε ότι στην περίπτωση Μπουτάρη πήραμε ίσες αποστάσεις, ενώ εμείς καταδικάσαμε τους δράστες της φασιστικής επίθεσης και τους πατριδοκάπηλους και ότι πρέπει να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν». Όσο για το ότι η ΝΔ έχει πολιτική συγγένεια με τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι η κυβέρνση μαζί με τη Χρυσή Αυγή επιχείρησαν να αλλαξουν μαζί τον εκλογικό νόμο και ψήφισαν και άλλους νόμους.

Ακολούθως μίλησε για τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ: « …Κοιττάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας. Θέλετε να πείτε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα τού μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται πρόθυμος τελευταία να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές. Ο κ. Καμμένος τοποθετείται δεξιά της ΝΔ. Όσο για τον κ. Ψωμιάδη καμία σχέση δεν έχει με τη ΝΔ και δεν ανήκει σε εμάς».

Επέμεινε στην κριτική του για την πΓΔΜο Σκοπιανό επισημαίνοντας: « …Όσο για το Σκοπιανό, είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Το “Μακεδονία του Ίλιντεν”, το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων. Επειδή δεν απαντήσατε όταν σας ρώτησα, εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμη στο τραπέζι. Υποθέτω ότι γι’ αυτό επικοινώνσαν μαζί σας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας… Όταν διαπραγματεύεστε μόνος σας βράδυ να προσέχετε. Αρκετή ζημιά έχετε κάνει στην οικονομία».

Όσον αφροά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο ιδιωτικό χρέος: «Το δημόσιο χρέος είναι σημαντικό, αλλά σημαντικό είναι για τους πολίτες και το ιδιωτικό χρέος. Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές το 2014 ήταν 85 δισ., το 2017 είχαν φθάσει στα 132 δισ. Έχετε οδηγήσει την οικονομία σε απόλυτη ασφυξία. Το άθροισμα φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών είναι μη διαχειρίσιμο, γι’ αυτό και 2 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε στην εφορία».

Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέμματα πως θα βγούμε από τα μνημόνια. «Σας ρωτώ, ο μηχανισμός αυξημένης εποπτείας είναι ίδιος με αυτόν που είχαν συμφωνήσει η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος; Όχι.» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Λέτε ψέμματα ότι εμείς θέλουμε προληπτική γραμμή στήριξης. Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή. Είπαμε μόνο ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια… Ρωτάτε τι διαφορετικό υπάρχει στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Το διαφορετικό σε αυτές τις χώρες είναι ότι δεν είχαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σε εμάς συνέβη το ατύχημα».

«Αν πιστεύετε ότι υπάρχει καθαρή έξοδος, ελάτε στη Βουλή να νομοθετήσετε κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολόγητου» σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέμματα όταν υποστηρίζει ότι η πολιτική του έχει αριστερό πρόσημο και ευνοεί τους αδυνάτους.

Τέλος, ο αχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στα εργασιακά τονίζοντας «κι εγώ πιστεύω στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», ενώ για τον δημόσιο τομέα είπε ότι «αν δεν κάνουμε πρόσθετο συμμάζεμα του κράτους, δεν μπορούμε να κάνουμε μείωση της φορολογίας… Εσείς είστε η μετενσάρκωση όλων των δεινών που έφεραν τη χώρα στην χρεωκοπία».