Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Prince Mohammed bin Salman), ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είναι ο μυστηριώδης αγοραστής του “Μεγάρου του Λουδοβίκου ΙΔ΄” (Chateau Louis XIV), της ακριβότερης κατοικίας στον κόσμο, που πουλήθηκε πρόσφατα έναντι ποσού 275 εκατομμυρίων ευρώ (300 εκατ. δολαρίων), υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, 22:40

Η αγορά του 2015 φαίνεται να είναι μια από τις πολλές υπερβολικές εξαγορές – συμπεριλαμβανομένου ενός σκάφους ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων και ενός πίνακα του Leonardo da Vinci αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων – από έναν πρίγκιπα που διεξάγει μια εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής της διαφθοράς ο οποίος κηρύσσει δημοσιονομική λιτότητα στη χώρα του.

Η πολυτελέστατη κατοικία, που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, πουλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την γαλλική μεσιτική εταιρεία Daniel Feau που ειδικεύεται στα πολυτελή ακίνητα. Εκείνη την εποχή δεν είχε διαρρεύσει η ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη, παρά μόνο ότι καταγόταν “από τη Μέση Ανατολή”.

https://static01.nyt.com/images/2017/12/17/world/17Chateau7/17Chateau7-superJumbo.jpg

Το ακίνητο κατασκευάστηκε το 2011 στην κοινότητα Λουβεσιέν, στα δυτικά του Παρισιού. Το ονόμασαν “Πύργο του Λουδοβίκου ΙΔ΄” προς τιμή του “βασιλιά Ήλιου” που κυβέρνησε τη Γαλλία τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Αν και υποτίθεται ότι πρόκειται για μίνι αντίγραφο του περίφημου ανακτόρου των Βερσαλλιών, συνδυάζει την αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα με τη σύγχρονη τεχνολογία: έχει αίθουσα κινηματογράφου, ένα τεράστιο ενυδρείο ενώ τα σιντριβάνια του ελέγχονται εύκολα μέσω ενός “έξυπνου” κινητού τηλεφώνου.

Η συνολική επιφάνειά του ξεπερνά τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν), φέρεται να είναι ο αγοραστής του πίνακα του ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι, που πωλήθηκε 450 εκατομμύρια δολάρια στα μέσα Νοεμβρίου, γράφει σήμερα η Wall Street Journal.

Ο “MBS”, όπως είναι το υποκοριστικό του 32χρονου πρίγκιπα, φέρεται να κατέφυγε σε μεσάζοντα προκειμένου να αγοράσει το έργο που απεικονίζει τον Χριστό και τιτλοφορείται “Salvator mundi” (“Σωτήρας του Κόσμου”), σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα που επικαλείται αναφορές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον ισχυρό διάδοχο.

Ο γιος του βασιλιά Σαλμάν εδραιώνει σταδιακά την εξουσία του και συμβολίζει την πρόσφατη εξέλιξη του υπερσυντηρητικού βασιλείου προς ένα περαιτέρω άνοιγμα.

Θεωρείται ο βασικός μοχλός της πρωτοφανούς επιχείρησης κάθαρσης, που παρουσιάζεται ως μια επιχείρηση κατά της διαφθοράς με τη σύλληψη δεκάδων προσωπικοτήτων από την πολιτική και τις επιχειρήσεις, και έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου στη Σαουδική Αραβία.