Θέμα ωρών η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Θέμα ωρών θεωρούν τα ξένα ΜΜΕ την ανακοίνωση αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η διαρκής επιδείνωση της πανδημίας του κορονοϊού και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί από πολλές χώρες, σε όλο τον κόσμο, υποχρεώνει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αλλάξει στάση. Η ΔΟΕ αναμένεται να δώσει προθεσμία περίπου ενός μηνός, προκειμένου να συμφωνηθούν με τους διοργανωτές νέες ημερομηνίες, που φαντάζει απίθανο να οριστούν μέσα στο 2020.

Πληθαίνουν τα αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο. Μετά τις ομοσπονδίες κολυμβήσεων των ΗΠΑ και Γαλλίας και την Νορβηγική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι αθλητικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ της Ισπανίας ζήτησαν και αυτές από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αναβολή των Αγώνων.

Δύο ακόμη εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, αυτές της Σερβίας και της Κροατίας, προστέθηκαν στη λίστα των αιτούντων την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ελέω κορονοϊού, απευθυνόμενες στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

«Η Ιαπωνία έχει επενδύσει πολλούς πόρους για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι αμετακίνητη στη θέση της πως οι Αγώνες πρέπει να διοργανωθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία. Όμως, αυτό αψηφά την κοινή λογική και δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε γιατί οι ανθρώπινες ζωές προέχουν,» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβικής Ολυμπιακής Επιτροπής Βάνια Ουντόβιτσιτς.

Ο Κροάτης ομόλογός του, Ζλάτκο Ματέσα, δήλωσε από την πλευρά του πως θα ήταν «αδύνατον» να διεξαχθούν τον Ιούλιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, υπό τις συνθήκες που επικρατούν. «Κανείς δεν θέλει να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά θεωρώ πως είμαστε κοντά σε ένα τέτοιο σενάριο καθώς φαίνεται να είναι η μοναδική επιλογή. Ο αθλητισμός διεκόπη σε όλη την Ευρώπη και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξει επανεκκίνηση,» σχολίασε ο Ματέσα και πρόσθεσε: «Ο αθλητισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα τώρα, καθώς ο συναγωνισμός έχει καταστεί αδύνατος. Πιστεύω πως είναι αδύνατον να διεξαχθούν κανονικά και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι Ολυμπιακοί Αγώνες και κατά την άποψή μου θα πρέπει και θα αναβληθούν για μερικούς μήνες. Δεν θα είναι μία δραματική καθυστέρηση».

Οι Ομοσπονδίες στίβου και κολύμβησης των ΗΠΑ, η Ομοσπονδία στίβου του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ομοσπονδία κολύμβησης της Γαλλίας, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας είναι μόνο κάποιες από τις φωνές που έχουν ήδη αντιταχθεί στην επιμονή, προς το παρόν, του Τόμας Μπαχ να προχωρήσει η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με επίσημη ημερομηνία έναρξης της 24η Ιουλίου Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έχει υποστηρίξει την απόφασή του αυτή με τον ισχυρισμό πως δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση η μετάθεση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν απλό αγώνα που αναβάλει κανείς και γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και πληροφόρηση. Δήλωσε μάλιστα πως «μία ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν η τελευταία λύση. Η ματαίωση θα “ γκρέμιζε” το Ολυμπιακό όνειρο έντεκα χιλιάδων αθλητών και αθλητριών από 206 Διεθνείς Ολυμπιακές Επιτροπές».