«Πλησιάζει στο τέλος της» η στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στη Συρία

Η “στρατιωτική αποστολή” που είχε ως στόχο την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία πλησιάζει στο τέλος της, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, χωρίς όμως να δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Κρίνοντας ότι το ΙΚ έχει “καταστραφεί σχεδόν τελείως”, η αμερικανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους παραμένουν αποφασισμένοι “να εξαλείψουν τη μικρή παρουσία του ΙΚ στη Συρία (…) που ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί”.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και φίλους μας για το μέλλον”, προσθέτει ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι άλλες χώρες της περιοχής και τα Ηνωμένα Έθνη “θα εργαστούν για την ειρήνη και θα διασφαλίσουν ότι το ΙΚ δεν θα επανεμφανιστεί ποτέ”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει από τους αρχηγούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να αρχίσουν την προετοιμασία της αποχώρησης, χωρίς όμως να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επικαλούμενη έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που έγινε την Τρίτη για το θέμα αυτό στον Λευκό Οίκο ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να συνεχίσει να εκπαιδεύει τις τοπικές δυνάμεις που θα αναλάβουν την ασφάλεια των ζωνών που έχουν ανακαταληφθεί από το ΙΚ.

Ο Τραμπ επιμένει επίσης να ασκεί πιέσεις στις πλούσιες αραβικές χώρες της περιοχής να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη σταθεροποίηση της Συρίας, στέλνοντας ακόμη και στρατό, εφόσον χρειαστεί, πρόσθεσε η εφημερίδα.

“Δεν πρόκειται να αποσυρθούμε άμεσα, όμως ούτε ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να στηρίξει μια μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας”, είπε στο πρακτορείο Reuters ένας αξιωματούχος.

Οι σύμβουλοί του πίεζαν τον Τραμπ να διατηρήσει έστω μια μικρή δύναμη στη Συρία για να διασφαλίσει την οριστική ήττα των τζιχαντιστών αλλά και να αποτρέψει το Ιράν να εδραιώσει την επιρροή του στην περιοχή. Στο πνεύμα αυτό είχε κινηθεί και ο πρόσφατα αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, σε μια ομιλία του τον περασμένο Ιανουάριο.