PMI – Markit: Αύξηση παραγωγής και νέων παραγγελιών στην μεταποίηση τον Ιούνιο 2018

Στις 53,5 μονάδες έκλεισε τον Ιούνιο o εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers Index- PMI), τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54,2 μονάδες του Μαΐου, υποδεικνύοντας σημαντική μηνιαία βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών κατά τη διάρκεια του μήνα.

Σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Μάιο. Ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών ήταν ο βασικότερος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής.

Περισσότερες νέες παραγγελίες καταγράφηκαν τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα, ενώ οι νέες παραγγελίες εξαγωγών παρουσιάζουν πλέον αύξηση για εννέα συνεχείς μήνες. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών από το εξωτερικό ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.

Πέρα από την αύξηση της παραγωγής, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν επίσης τα αποθέματά τους για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων παραγγελιών. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν.

Οι κατασκευαστές προσπάθησαν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα κατ’ αναλογία με τις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής. Η απασχόληση εξακολούθησε να αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό τον Ιούνιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών. Η άνοδος των αγορών εισροών είχε ως αποτέλεσμα μία ακόμα αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών.

Το αυξημένο εργατικό δυναμικό έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να περιορίσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους.

Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, ενώ ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν αυξήσεις σε μια σειρά πρώτων υλών, με τον χάλυβα να επισημαίνεται από τους περισσότερους.

Οι εταιρείες κατάφεραν να μετακυλήσουν, σε κάποιο βαθμό, το υψηλότερο κόστος εισροών στους πελάτες τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την έκτη συνεχή μηνιαία αύξηση των τιμών πώλησης. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μικρός.

Ο χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε και πάλι, μολονότι ελαφρώς. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα προβλήματα στις μετακινήσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις προμηθειών.

Οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η παραγωγή θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ η αισιοδοξία ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης των νέων παραγγελιών. Παρότι τα επίπεδα αισιοδοξίας εξασθένησαν, ήταν μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Ιούλιο του 2012.

Ο Andrew Harker, Associate Director της IHS Markit, οοποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών
PMI® είπε:

«Παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης εξασθένησαν σε πολλές χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα απέδειξε ότι ήταν ικανός να διατηρήσει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη του Ιουνίου ήταν η δριμεία και επιταχυνόμενη αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών.

Μια πιθανή πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η άνοδος της επιβάρυνσης κόστους – η αύξηση των τιμών εισροών κατέγραψε υψηλό 17 μηνών τον Ιούνιο, λόγω του υψηλότερου κόστους των πρώτων υλών στις παγκόσμιες αγορές.
Δεδομένου ότι η τιμολογιακή ισχύς παρέμεινε υποτονική, οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν περαιτέρω πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.»