PMI: Σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης τον Ιανουάριο 2019

Έντονη και επιταχυνόμενη αύξηση σημείωσε η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας ΙΗS Markit Η αύξηση της παραγωγής ήταν η δεύτερη ταχύτερη από τον Μάρτιο του 2018, ενώ σημειώθηκε ο δεύτερος εντονότερος ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας στην ιστορία της έρευνας. Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών για εξαγωγές επιταχύνθηκε, καταγράφοντας υψηλό επίπεδο 12 μηνών.

Η ανακοίνωση της ΙΗS Markit έχει ως εξής:

«Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε να υποδεικνύει σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Ιανουάριο. Οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιταχύνθηκαν, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ένας από του εντονότερους στην ιστορία της έρευνας. Η αύξηση των νέων εργασιών παρέμεινε σταθερή, ενώ οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές για το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, οι τιμολογιακές πιέσεις εξασθένησαν, καθώς ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών μειώθηκε αισθητά και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2016. Κατά συνέπεια, οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index ® – PMI ® ) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53.7 μονάδες τον Ιανουάριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53.8 μονάδες του Δεκεμβρίου. Παρότι η τιμή του κύριου δείκτη υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών, ήταν, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχη με τις τιμές που καταγράφηκαν στα μέσα του 2018 και υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Η εντονότερη και ταχύτερη αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια των παραγωγών αγαθών συνέβαλε στη διαμόρφωση της τιμής του κύριου δείκτη PMI τον Ιανουάριο. Η αύξηση της παραγωγής ήταν η δεύτερη ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των νέων εργασιών.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών ήταν αντίστοιχος με αυτόν που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, παραμένοντας, σε γενικές γραμμές, έντονος και μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα του 2018. Η εντονότερη ζήτηση τόσο από τους πελάτες του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού συνέβαλε στην πρόσφατη αύξηση. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό επιταχύνθηκε σε υψηλό 12 μηνών, παρά τις αντίξοες συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο. Η δέκατη έκτη συνεχή αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό συνδέθηκε πολλές φορές με την απόκτηση νέων πελατών.

Κατά συνέπεια, το εργατικό δυναμικό δέχτηκε πιέσεις, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Κατ’ αναλογία με τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ταχύτερο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η αύξηση της απασχόλησης ήταν η δεύτερη εντονότερη στην ιστορία της έρευνας.

Ως προς τις τιμές, η επιβάρυνση κόστους που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί αγαθών αυξήθηκε, τον Ιανουάριο, με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2016. Σύμφωνα με αναφορές, η σταθερή αύξηση των τιμών εισροών ήταν αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών, κυρίως των υλικών συσκευασίας και των αγροτικών προϊόντων.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα υπέδειξαν ότι μετακύλησαν, εν μέρει, την ασθενέστερη αύξηση του κόστους εισροών στους πελάτες τους, μέσω της περαιτέρω μείωσης των τιμών χρέωσης. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι η σταθερή συρρίκνωση των τιμών εργοστασίου συνδεόταν επίσης με τις προσπάθειες προσέλκυσης νέων πελατών, λόγω του έντονου ανταγωνισμού.

Κατ’ αναλογία με την περαιτέρω έντονη αύξηση των νεών εργασιών, οι κατασκευαστές κατέγραψαν σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης ως προς την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος, ο οποίος ήταν ο περισσότερο αισιόδοξος που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Ιούλιο του 2012.

Τέλος, παρά τη δριμεία αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας και την ασθενέστερη επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017, τα αποθέματα πρώτων υλών υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2017.

Η Si?n Jones στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: “Η απόδοση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα παρέμεινε έντονη τον Ιανουάριο, καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής επιταχύνθηκε στον δεύτερο ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο. Σε αντίθεση με αναφορές σχετικά με τις εντάσεις που παρατηρούνται στο παγκόσμιο εμπόριο, οι οποίες βαίνουν καταστροφικές για τις παραγγελίες εξαγωγών, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν έντονη αύξηση της ζήτησης από πελάτες του εξωτερικού. Η περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών άσκησε πίεση στο εργατικό δυναμικό, ενώ η αύξηση των επιπέδων απασχόλησης κατέγραψε τον δεύτερο εντονότερο ρυθμό από την έναρξη συλλογής των δεδομένων. Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι εταιρείες αναμένουν ότι η αύξηση της παραγωγής θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο έτος. Οι τιμολογιακές πιέσεις εξασθένησαν και πάλι τον Ιανουάριο, ενώ ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών εξασθένισε στον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2016. Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν νέους πελάτες και να καταπολεμήσουν τον ανταγωνισμό, οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές εργοστασίου για δεύτερο συνεχή μήνα”».