Πράετ: Η ΕΚΤ θα συζητήσει το θέμα του τερματισμού των αγορών ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ολοένα και πιο βέβαιη πως ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι προς το στόχο της και την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει εάν θα προχωρήσει σε σταδιακή περιστολή των αγορών ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet (Πέτερ Πράετ).

«Βελτιώνονται οι ενδείξεις που δείχνουν σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας και τόσο η ισχύς της οικονομίας της ευρωζώνης όσο και το γεγονός ότι η ισχύς αυτή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση των μισθών στηρίζει την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει σε ένα επίπεδο χαμηλότερα από, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Πράετ στο Βερολίνο.

«Η εξασθένηση των εκτιμήσεων της αγοράς για σημαντική περαιτέρω επέκταση του προγράμματός μας συνοδεύεται από εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που συνάδουν ολοένα και πιο πολύ με τον στόχο μας», δήλωσε ο Πράετ.

Ενώ πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής αναμένουν η τελική απόφαση για το εάν θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων να ληφθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου, τα σχόλια του Πράετ υπαινίσσονται ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη, όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάσει στη Ρίγα.

Οι αγορές, που τώρα έχουν μειωθεί στο επίπεδο των 30 δισεκ. ευρώ τον μήνα, πρόκειται να διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά αξιωματούχοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περισταλούν σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.

«Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η πρόοδος μέχρι στιγμής υπήρξε αρκετή προκειμένου να δικαιολογεί μια σταδιακή περιστολή των καθαρών αγορών μας», δήλωσε ο Πράετ, προσθέτοντας ότι θα είναι «θέμα κρίσης».