Στο μικροσκόπιο της εφορίας τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων στο εξωτερικό

Στο μικροσκόπιο της εφορίας βρίσκονται στοιχεία που έχουν φτάσει την Ελλάδα από τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκονται στοιχεία που έχουν φτάσει την Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία, όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αφορούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016.

«Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες», είπε η υφυπουργός Οικονομικών. Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα διαβιβαστούν στην Ελλάδα και τα στοιχεία για τις πολυεθνικές στη βάση αντίστοιχων συμφωνιών, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στη διάθεση της και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

«Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι αποφασιστικής σημασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κρίσιμο στοιχείο αυτής της συνεργασίας είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, και αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο», είπε η κ. Παπανάτσιου και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι της αυτόματης ανταλλαγής και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες που θα αποκτήσει ώστε να εντοπίσει φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν αλλά και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, στις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία.