Super League: Σε 3 εβδομάδες η απόφαση για το φετινό πρωτάθλημα

Η Super League παρέτεινε για τρεις εβδομάδες τη λήψη απόφασης αναφορικά με το μέλλον του εφετινού πρωταθλήματος και συγκεκριμένα τη μετέθεσε για την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., που θα συγκληθεί στις 24 Απριλίου. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα φέρει εισήγηση προς ψήφιση.

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, που αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος συμφώνησαν. Την ιδέα έριξε στο τραπέζι ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, που πρότεινε οριστική διακοπή, χωρίς τέλεση πλέι οφ και πλέι άουτ, με το επιχείρημα πως οποιαδήποτε σκέψη για επανέναρξη είναι ανεδαφική.

«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση με την πρόταση του κ. Αλαφούζου. Ασφαλώς και πρέπει να τελεσιδικήσει και η υπόθεση που υπάρχει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ», συμφώνησε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, ενώ πρόσφορο έδαφος η πρόταση βρήκε επίσης στις τάξεις των Άρη, Παναιτωλικού και Πανιωνίου.

Ο πρόεδρος της διοργανώτριας, Μηνάς Λυσσάνδρου, υποστήριξε πως στην παρούσα χρονική στιγμή δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση, αλλά να πραγματοποιηθεί νέο Δ.Σ. στις 24 Απριλίου για να εξεταστούν τα δεδομένα που θα ισχύουν τότε. Με την πρόταση του κ. Λυσσάνδρου συντάχθηκαν Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Αστέρας, Βόλος (οι Θεσσαλοί τάχθηκαν κατά της αναδιάρθρωσης), αλλά και η ΕΠΟ, ενώ ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, ήταν υπέρ της συνέχειας του πρωταθλήματος και κατά της αναδιάρθρωσης.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης υποστήριξε ότι η 24η Απριλίου δεν είναι ρεαλιστική ημερομηνία, αλλά η Λίγκα θα πρέπει να περιμένει ως το τέλος του τρέχοντος μήνα. «Αν μιλήσουμε για διακοπή θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο απ΄ όλους ποίος είναι πρώτος. Ούτε παύλες ούτε άνω τελείες», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

Γι’ αυτό ζητάει διακοπή της σεζόν ο Αλαφούζος

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αναλύει γιατί ο Αλαφούζος έκανε «στροφή» 180 μοιρών και πρότεινε ορθά-κοφτά να τελειώσει εδώ η χρονιά – Το «χαμένο» τηλεοπτικό και οι μειώσεις στα συμβόλαια.

Η παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου δίπλα στον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός (και μόνιμο εκπρόσωπό του στις συσκέψεις της Λίγκας) Λεωνίδα Μπουτσικάρη, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Super League, ήταν από μόνη της μία «διαφορετική» είδηση. Πέρασαν περισσότερα από 5 χρόνια από την τελευταία «συμμετοχή» του μεγαλομετόχου του «τριφυλλιού» -με φυσική παρουσία- σε συνεδρίαση του συνεταιρισμού (2 Μαρτίου 2015) και η παρουσία του σ’ αυτή τη συνάντηση των 14 κλαμπ της πρώτης κατηγορίας, είχε και σημειολογική σημασία…

Η δεύτερη «είδηση» της «επανόδου» του 62χρονου εφοπλιστή σε συμβούλιο της Λίγκας, ήταν και η πολύ προσεκτική, αλλά σε απόλυτα αυστηρό πλαίσιο, πρότασή του για να προετοιμάσουν οι ομάδες το… μονοπάτι της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος, λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19. Δεν πάει ούτε μία εβδομάδα με δέκα μέρες άλλωστε, από τα όσα έβγαιναν (με προσοχή) από το περιβάλλον του και κατέγραφαν ως «καταστροφικό» για όλες τις ομάδες, το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων. Είναι προφανές λοιπόν πως κάτι «άλλαξε» στη σκέψη του. Κάτι που τον «έπεισε» πως πλέον το «lockdown» στα πλέι-οφ και πλέι-άουτ της Super League, είναι πια μονόδρομος…
Αυτό που φέρεται να άλλαξε στον τρόπο προσέγγισης της κατάστασης από την πλευρά του Αλαφούζου, είναι η πλήρης καταγραφή των (δύσκολων) δεδομένων που υπάρχουν μπροστά, με την πανδημία του κορονοϊού. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού είχε πάρα πολλές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα με κομβικά πρόσωπα αλλά και με ανθρώπους της κυβέρνησης και πλέον με όσα έχει ακούσει έχει πειστεί πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο, να ξαναπαιχτεί ποδόσφαιρο την εφετινή σεζόν.

Όχι μόνο λόγω της διασποράς του ιού στη χώρα, που αναμένεται να «φουντώσει» τις επόμενες πολύ καθοριστικές εβδομάδες, αλλά και λόγω της ξεκάθαρης ασφάλειας που πρέπει να υπάρξει σε όλα τα επίπεδα για την υγεία των αθλητών, των προπονητών κι όσων εμπλέκονται με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως ακόμη κι αν έχει περιοριστεί η πανδημία προς τα μέσα Μαΐου (σε σημείο που να βγει όλο το «σύστημα» από την «καραντίνα»), δεν μπορεί να υπάρξει έστω κι ένα κρούσμα σε κάποια ομάδα, που θα «ναρκοθετήσει» κάθε προσπάθεια ολοκλήρωσης της σεζόν.

Η διάθεση που έβγαλε ο Αλαφούζος, στην επικοινωνία με τις υπόλοιπες ομάδες ήταν πως «… αφού το πράγμα πάει προς τα εκεί και θα αναγκαστούμε ούτως ή άλλως να το διακόψουμε, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην αρχική τοποθέτησή του μάλιστα, είπε επίσης ορθά-κοφτά πως «…δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα εντός ή εκτός γηπέδων, εφόσον γυρίσουν οι ομάδες στα γήπεδα ή στις προπονήσεις μέσα στον Μάιο». Εν συνεχεία μάλιστα αποδέχθηκε απόλυτα και την άποψη του προέδρου του Πανιωνίου, Χρήστου Δάρρα, ο οποίος επισήμανε πως ακόμη κι αν γίνουν έλεγχοι σε όλους τους παίκτες και τους προπονητές και ξεκινήσουν κανονικά τα πλέι-οφ και πλέι-άουτ, εφόσον υπάρξει έστω κι ένα κρούσμα μετά, θα πρέπει να ανασταλεί μια και καλή η αγωνιστική δραστηριότητα.

«Πρέπει να κινηθούμε και να αποφασίσουμε νωρίς, κι όχι να χάσουμε δύο μήνες ακόμη, φτάνοντας στον Μάιο, όπου θα είμαστε ακόμη πιο εγκλωβισμένοι. Εκεί θα έχουμε χάσει πλέον κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα ελιγμού, έχοντας επιβαρύνει κι άλλο τις θέσεις μας ως ΠΑΕ και τους προγραμματισμούς μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλαφούζος, ενώ μεταφέρθηκε και η άποψη όλων των προπονητών, πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες προετοιμασίας, για να μπορέσουν οι παίκτες να… μπουν στο 100% των αγώνων. Χρονικό περιθώριο, που δεν φαίνεται να υπάρχει αφού ήδη τα περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά.
Πίσω απ’ όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχει και η μεγαλύτερη «ουσία» και το κεντρικό επιχείρημα της πλευράς Αλαφούζου, το οποίο ακουμπάει όλες τις ομάδες. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το οικονομικό…

Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού θεωρεί πως πλέον από τη στιγμή που δεν θα είναι εφικτό να παιχτεί ποδόσφαιρο, η «μάχη» με τον περιορισμό της «ζημιάς» από τις μεγάλες περικοπές που θα κάνει η NOVA στα συμβόλαιά της, είναι επί της ουσίας… χαμένη. Μόνο από τα δεδομένα «κοψίματα» από το τηλεοπτικό (για 5 ματς κατηγορίας «ντέρμπι» στα πλέι-άουτ), οι «πράσινοι» υπολογίζουν πως θα χάσουν μίνιμουμ 1,2 με 1,5 εκατ. ευρώ. Με τις δε περικοπές που θα προτείνουν οι χορηγοί, για ένα… ημιτελές πρωτάθλημα, αλλά και τα (ούτως ή άλλως «χαμένα» εισιτήρια) η «ζημιά» μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 εκατ. ευρώ. Κι αυτή η «ζημιά» στο μυαλό του Αλαφούζου, δεν… ανατρέπεται πλέον.
Το θέμα είναι πως θα περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» από άλλες πλευρές. Κι εκεί η κουβέντα που θα… ανάψει άμεσα, πάει στις περικοπές των συμβολαίων των παικτών και των προπονητών. Διότι εάν μπει «λουκέτο» οριστικό στο πρωτάθλημα από τον Απρίλιο έως και το τέλος Ιουνίου, οπότε και «λήγει» ημερομηνιακά η σεζόν και δεν καταβληθούν οι μισθοί 3 ή 4 μηνών, η «ζημιά» περιορίζεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ για τον Παναθηναϊκό. Και πιθανότατα πολύ περισσότερο για κάποιες άλλες ΠΑΕ. Κι εκεί συνηγορούν όλα πως θα «παιχτεί» το… παιχνίδι από τούδε και στο εξής.