Συνδικαλιστές παρεμπόδισαν τη συνεδρίαση του ΕΦΚΑ

Συνδικαλιστικές ηγεσίες παρεμπόδισαν σήμερα την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που επρόκειτο να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας ασφαλισμένων και συνταξιούχων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του φορέα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι παρεμπόδισαν:

«- Τη λήψη αποφάσεων για τη διαδικασία ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαγραφή οφειλών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4554/18 περί εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων φορέων για το χρονικό διάστημα έως τις 31/12/16.

– Την έγκριση χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εορτών Χριστουγέννων 2018 σε μη επιδοτούμενους ανέργους, ασφαλισμένους της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ Α΄ Δ/νσης Ασφάλισης-Παροχών (ΤΣΠΕΑΘ) που αφορά σε δημοσιογράφους και υπαλλήλους ΜΜΕ και την παράταση χορήγησης επιδόματος ανεργίας, πέραν του εννεαμήνου, σε ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

– Τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας, λόγω επίσχεσης εργασίας και τη χορήγηση επιδομάτων συμπαράστασης σε ασφαλισμένους.

– Την παράταση ισχύος δελτίων ασθενείας ασφαλισμένων, την έγκριση της δωρεάν μετακίνησης ανέργων Α΄ και Γ΄ Περιφερειακής Δ/νσης Ασφάλισης-Παροχών (ΤΣΠΕΑΘ & ΤΑΤΤΑ), καθώς και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη χορήγηση βεβαιώσεων μακροχρόνια ανέργων.

– Την εφαρμογή του μέτρου του συνυπολογισμού του χρόνου επιδότησης ανεργίας για τη συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης κατ’ έτος, την τελευταία πενταετία, προκειμένου να χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη γήρατος.

– Την υιοθέτηση πρότασης για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα προστατευόμενων μελών συνταξιούχων, λόγω θανάτου, καθώς και την προετοιμασία για τη χορήγηση ολόκληρου του ποσού της σύνταξης, λόγω θανάτου που οφείλεται σε φυσικές καταστροφές».

«Τα μέσα πίεσης που επιλέγονται για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων δικαιώνονται, όταν συνδέονται με τη βελτίωση της θέσης των πολιτών. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, στην προκειμένη περίπτωση, θα κριθούν από τους ίδιους τους πολίτες για τη στάση τους. Ακόμη και θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας, όπως οι κρίσεις των ιατρικών επιτροπών για τα ΑΜΕΑ, συσσωρεύονται κατά χιλιάδες, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης των κεντρικών γραφείων της διοίκησης του ΕΦΚΑ και ήδη τα αιτήματα έχουν φτάσει τις 12.000, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα για το χρονικό προγραμματισμό των σχετικών ραντεβού» σημειώνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, τονίζει ότι, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, ορίστηκε για αύριο Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, στις 14.30, συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του π. ΟΑΕΕ, που πραγματοποιεί τις καταλήψεις.