Τα πρακτικά της 1ης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής Ελλάδας-ΠΓΔΜ ζήτησε η ΝΔ

Να κατατεθούν στη Βουλή τα πρακτικά της πρώτης συνάντησης της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-ΠΓΔΜ της 2ας Νοεμβρίου 2018, ζητούν οι τομεάρχες της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως (Παιδείας) και Γιώργος Κουμουτσάκος (Εξωτερικών), με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που απευθύνουν στους υπουργούς Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα και Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Οι βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την πρώτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-ΠΓΔΜ και την απόφαση για την διαγραφή ορισμένων αναφορών που περιλαμβάνονταν στο παρελθόν στα σχολικά εγχειρίδια, ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή ποιες είναι οι αναφορές αυτές και για ποιους λόγους αποφασίστηκε η διαγραφή τους. Ζητούν επίσης να κατατεθούν στη Βουλή:

Α) Τα πρακτικά της πρώτης συνάντησης της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-ΠΓΔΜ της 2ας Νοεμβρίου 2018.

Β) Τα πρακτικά κάθε άλλης προπαρασκευαστικής συνάντησης, της ΜΔΕΕ ή άλλου οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η «διαγραφή ορισμένων αναφορών που συμπεριλαμβάνονταν στο παρελθόν στα σχολικά εγχειρίδια, σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η διαχείριση στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Απαντήσεις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στη διοίκηση της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ», ζητεί η ΝΔ με ερώτηση των βουλευτών της Βασίλη Κικίλια και Αναστάσιο Δημοσχάκη.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι οι ενέργειες της διορισμένης από τη σημερινή κυβέρνηση, διοίκησης, οδηγούν την εταιρεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση με συνέπεια το κλείσιμό της. Οι βουλευτές της ΝΔ απευθύνονται στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα και τους καλούν να ενημερώσουν τη Βουλή ποιοι είναι οι λόγοι που παραιτήθηκε η οικονομική ελέγκτρια του υπουργείου Οικονομικών και τριών μελών του ΔΣ, με καταγγελίες για μεθοδεύσεις και ατασθαλίες της διοίκησης. Η ΝΔ κάνει λόγο παράλληλα, για σκανδαλώδη συνεργασία της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» με ιδιωτική εταιρεία για την παραχώρηση κερδοφόρας δραστηριότητας όπως είναι η καταστροφή πυρομαχικών και ναρκών. Επικαλούνται επίσης καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες γίνεται κομματική διαχείριση στον τομέα των προσλήψεων και των απολύσεων αλλά και στο σκέλος των αποδοχών. Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ειδικότερα ότι έχει παραβιαστεί ο κανονισμός λειτουργίας της ΕΑΣ ΑΒΕΕ, έχει παρακαμφθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και έχει εμποδιστεί η διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ασφυκτικής στενότητας και ταμειακής ρευστότητας της εταιρείας, πως θα αντιμετωπίσουν τον πενιχρό κύκλο εργασιών και τον κίνδυνο απώλειας συμβολαίων. Καλούνται επίσης να καταθέσουν πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ, την έγγραφη παραίτηση της ελέγκτριας του υπουργείου Οικονομικών και μαζί το μνημόνιο συνεργασίας για την καταστροφή πυρομαχικών με ιδιωτική εταιρεία.