Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο έθεσε ο Μαριάς στον Μακρόν

«H Γαλλία ανά πάσα στιγμή θα είναι παραστάτης σε κάθε κράτος μέλος όταν απειλείται, όταν υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του», απάντησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, όταν αυτός του έθεσε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών .

«Αυτό το είπαμε», συνέχισε ο κ. Μακρόν, «και στην Μεγάλη Βρετανία και στην υπόθεση Σκριπάλ, αλλά είναι και πάγια θέση μας προς την Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε δε ότι το θέμα αυτό συζήτησε και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον ελληνα πρωθυπουργό.

«Είναι ακριβώς στην καρδιά της κοινής μας αλληλεγγύης να υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος Πρόεδρος.

«Ηταν μια σαφής δημόσια δέσμευση εντός της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συμπαράσταση της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής απειλής ή επίθεσης κατά της Ελληνικής κυριαρχίας», σχολίασε με δήλωσή του στη συνέχεια ο κ. Μαριάς.

Απευθυνόμενος στον γάλλο Πρόεδρο, ο έλληνας ευρωβουλευτής είπε:
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Μακρόν, ο Ελληνικός λαός άκουσε με ενδιαφέρον την ομιλία σας στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017 στο λόφο της Πνύκας στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης.

Κύριε Μακρόν η Τουρκία καθημερινά εντείνει την επιθετικότητά της κατά της Ελλάδας, παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Πατρίδας μου, παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Ερντογάν απαιτεί την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, κρατά παράνομα στις τουρκικές φυλακές τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς».

«Θα ήθελα λοιπόν κύριε Μακρόν»,συνέχισε, «να σας ρωτήσω εάν η Γαλλική Δημοκρατία προτίθεται να συνάψει με την Ελλάδα ένα Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας, ένα Σύμφωνο στρατιωτικής συνδρομής προς την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ένα Σύμφωνο γαλλικής δέσμευσης για συνδρομή και προστασία των Ελληνικών συνόρων που άλλωστε είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».

Και κατέληξε: «Και όλα αυτά κ. Μακρόν εδώ και τώρα γιατί οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας εντείνονται κάθε μέρα».

Απαντώντας στον κ. Μαριά ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν είπε τα εξής:

«Να πω ότι η Γαλλία ανά πάσα στιγμή θα είναι παραστάτης σε κάθε Κράτος Μέλος όταν απειλείται όταν υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του. Αυτό το είπαμε και στην Μεγάλη Βρετανία και στην υπόθεση Σκριπάλ, αλλά είναι και πάγια θέση μας προς την Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τις προάλλες είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό τον κ.Τσίπρα γι’ αυτό το θέμα. Είναι ακριβώς στην καρδιά της κοινής μας αλληλεγγύης να υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών».