Το Υπουργείο Εργασίας για τις μειώσεις στις συντάξεις

«Οι μόνες μειώσεις που έχουν γίνει την περίοδο 2015-2018 στις καταβαλλόμενες, πριν από τον Ν. 4387/16, κύριες συντάξεις ήταν η αύξηση της εισφοράς ασθένειας από 4% σε 6% στο καταβαλλόμενο και όχι στο μεικτό ποσό και η επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ για μία μεικτή κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ για περισσότερες από μία συντάξεις».

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Σύμφωνα με το υπουργείο, για δεύτερη φορά, μέσα σε μία εβδομάδα, η εφημερίδα «Τα Νέα» επανέλαβε το ίδιο ψεύδος: «Ότι δήθεν έχουν περικοπεί κύριες συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν πριν από την εφαρμογή του Ν. 4387/16».

«Ο συντάκτης αυτοδιαψεύδεται και πάλι, καθώς εμφανίζει διαφορές ποσών συντάξεων χηρείας, πριν και μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16, ενώ είναι γνωστό ότι οι συντάξεις χηρείας, στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι νέες συντάξεις, οι οποίες εκ του νόμου υπολογίζονται με βάση τον Ν. 4387/16 τόσο για τον προσδιορισμό της σύνταξης του θανόντος, όσο και για τον προσδιορισμό των ποσών για τους επιζώντες» σημειώνει το υπουργείο. Επιπλέον, επισημαίνει ότι στα παραδείγματα του δημοσιεύματος δεν λαμβάνονται υπόψη όλες οι περικοπές της περιόδου 2010-2014, προκειμένου να εμφανιστούν πλασματικά μεγαλύτερες περικοπές.