Τουρκία: Ποινές-ρεκόρ ζητά ο εισαγγελέας για τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα την επιβολή εκατοντάδων ποινών ισόβιας κάθειρξης σε πολλούς κατηγορούμενους για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας εισαγγελέας της Άγκυρας ζήτησε να επιβληθούν 252 φορές ισόβια σε πολλά από τα μέλη του «Συμβουλίου για την Ειρήνη στη Χώρα», όπως αποκαλείτο η οργάνωση των ηγετών της απόπειρας πραξικοπήματος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πόσους από τους κατηγορούμενους αφορά η πρόταση αυτή. Μεταξύ αυτών πάντως βρίσκονται ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Μεχμέτ Νισλί, αδελφός ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Αλί Γιαζιτζί, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά 224 πρόσωπα διώκονται στο πλαίσιο αυτής της δίκης, της σημαντικότερης από τις εκατοντάδες υποθέσεις που πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος σκοτώθηκαν 249 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι – στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι πραξικοπηματίες που σκοτώθηκαν. Οι 252 φορές ισόβια που ζητά ο εισαγγελέας αντιστοιχούν στο καθένα από τα 249 θύματα καθώς και σε άλλες τρεις κατηγορίες που αφορούν άμεσα την απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ως υποκινητή τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όμως ο τελευταίος αρνείται κάθε ανάμιξή του, από τις ΗΠΑ όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία 20 χρόνια.