Βάιντμαν: Πρώτο βήμα ο τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων

O τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι μόνο το πρώτο βήμα προς μία πιο συμβατική νομισματική πολιτική, κάνοντας ακόμη πιο σημαντικό «το ξεκίνημα αυτής της πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν (Jens Weidmann).

Σε ομιλία του στην κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, ο Βάιντμαν είπε ότι πιστεύει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται τελικά στον στόχο της ΕΚΤ, ο οποίος είναι λίγο κάτω από το 2%.

Με τον πληθωρισμό να ενισχύεται, η ΕΚΤ διαμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τον Δεκέμβριο και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα έως το καλοκαίρι του 2019.

Ο Βάιντμαν είπε ότι η νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι χαλαρή και μετά το τέλος των αγορών ομολόγων, καθώς τα ομόλογα θα παραμείνουν στους ισολογισμούς των εθνικών κεντρικών τραπεζών, τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν θα επενδύονται ξανά και υπάρχει η κατεύθυνση που έχει δώσει η ΕΚΤ για τα επιτόκια.

«Επομένως, ο τερματισμός των καθαρών αγορών είναι πιθανότατα μόλις το πρώτο βήμα για μία σταδιακή ομαλοποίηση. Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος, για τον οποίο ήταν τόσο σημαντικό να γίνει το ξεκίνημα», σημείωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ΕΚΤ πιστεύει πως ο πληθωρισμός είναι σε σωστή τροχιά, αν και το φάσμα του προστατευτισμού και άλλοι κίνδυνοι, περιλαμβανομένου του Brexit, ενισχύουν την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα.