www.gsis.gr: Ξεκίνησε η υποβολή φορολογικής δήλωσης 2017

Σε λειτουργία τέθηκε από το απόγευμα της Πέμπτης 6 Απριλίου 2017 η εφαρμογή υποβολής φορολογικής δήλωσης 2017 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2016), στη διαδικτυακή σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων στο TAXISnet. Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, τα πρώτα πέντε λεπτά λειτουργίας του συστήματος υποβλήθηκαν 100 φορολογικές δηλώσεις.[Επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2017].

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, 22:47

Παράταση έως 17 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις 2017

Παρατείνεται ως τις 17 Ιουλίου 2017 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων. Η αρχική προθεσμία έληγε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η παράταση όπως σημειώνεται στην απόφαση δόθηκε για την διευκόλυνση των φορολογουμένων στην υποβολή των δηλώσεων. [Επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2017].

Σε 3 δόσεις η πληρωμή του φόρου 2017

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο ως και τον Ιούνιο του 2017, ενώ ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση τους θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. H 1η δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017, η 2η δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου 2017.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή του TAXISnet και την υποβολή της δήλωσης είναι οι υπόχρεοι να διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς (κλειδάριθμος) στο πληροφοριακό σύστημα.

Με την είσοδο του φορολογούμενου στην ειδική εφαρμογή, τού ζητείται η επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων που είναι προσυμπληρωμένα όπως και του ΑΜΚΑ.[Σε περίπτωση που δεν θυμάστε τον ΑΜΚΑ, μπορείτε να τον βρείτε στη σελίδα https://www.amka.gr/AMKAGR/ Δείτε εδώ αν έχετε ΑΜΚΑ]

Θα πρέπει να ελέγξτε τη ΔΟΥ Υποβολής, τα στοιχεία ΥΠΟΧΡΕΟΥ – ΣΥΖΥΓΟΥ/Μ.Σ.Σ. . Σε περίπτωση αλλαγής υποχρέου ή συζύγου/Μ.Σ.Σ., πληκτρολογήστε ή γράψτε τον ΑΦΜ στο αντίστοιχο πεδίο. Σε έγγαμη σχέση, στο πεδίο ΑΦΜ υποχρέου πρέπει να εμφανίζεται ο ΑΦΜ του άνδρα και στο πεδίο ΑΦΜ ΣΥΖΥΓΟΥ ο ΑΦΜ της γυναίκας.. Σε περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, η συμπλήρωση από τα μέρη γίνεται με βάση το σύμφωνο συμβίωσης.

Προσυμπληρωμένα είναι, επίσης, τα ποσά των μισθών και των συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2016, οι τόκοι καταθέσεων που ζητούν εππιβεβαίωση ότι είναι σωστοί, όπως και τα ποσά των δόσεων που έχουν καταβληθεί για εξόφληση δανείων στις τράπεζες.

Ο φορολογούμενος μπορεί να ελέγξει, επίσης, την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων και των αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του και εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Οι επιτηδευματίες πριν συμπληρώσουν το Ε1 θα πρέπει να επιλέξουν και να συμπληρώσουν το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττουν ενοίκια.

Στο μενού επιλογής της δήλωσης εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων για τους φορολογούμενους που το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2016 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, οι φορογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2017.

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσα από τη σχετική εφαρμογή στο TAXISnet.

– Με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή εκχώρηση μισθώματος στον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ..

– Τα στοιχεία όλων των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί, εμφανίζονται και φέτος προσυμπληρωμένα. Το ίδιο ισχύει για τα στοιχεία αυτοκινήτων και κατοικιών στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.

– Σε πληροφοριακό πίνακα, έχουν αναρτηθεί οι τόκοι καταθέσεων και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν κατ΄ αντίστοιχο τρόπο και για τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2016 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Παράλληλα με την εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ξεκίνησε και η λειτουργία της εφαρμογής υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων (έντυπο Α21).

Σημειώνεται ότι η υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (αρχικών, τροποποιητικών, εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων) καθώς και των εντύπων Ε2, Ε3 μαζί με την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet.

Τα λοιπά δικαιολογητικά, όπως προβλέπονται κατά περίπτωση, δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Βεβαιώσεις συντάξεων

Σειρά πρώην ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΕΚ, ΟΓΑ, ΝΑΤ) έχουν ενημερώσει ότι η χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης συντάξεων για το 2016 θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας τους στο διαδίκτυο. Το TheReport.gr θα ενημερώσει άμεσα όταν τεθούν σε λειτουργία οι εφαρμογές των ταμείων για να κατεβάσετε τις βεβαιώσεις συντάξεων.

Από το τέως ΙΚΑ η εφαρμογή δεν διαθέσιμη μέχρι στιγμής.

Μέσω διαδικτύου θα λάβουν και για το 2016 τις βεβαιώσεις συντάξεων για φορολογική χρήση οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Από την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, ο ΟΓΑ χορηγεί από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, (www.oga.gr), βεβαιώσεις για το τρέχον έτος 2016, που αφορούν σε ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2015. Έτσι, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ενόψει της υποβολής της φορολογικής δήλωσης 2016 που ξεκίνησε μέσω του TAXIS, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τη βεβαίωση συντάξεων για φορολογική χρήση απευθείας διαδικτυακά

www.oga.gr: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΟΓΑ για φορολογική δήλωση 2017

Σε περίπτωση ασυμφωνίας των στοιχείων είναι προτιμότερο να απευθύνεστε για διορθώσεις στους φορείς που σας χορήγησαν την βεβαίωση. Με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία είναι πλήρης και δεν υπάρχει κίνδυνος ελέγχου.

Αποδείξεις δαπανών

Στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 δεν συμπληρώνεται ο κωδικός 049, διότι για το φορολογικό έτος 2016 δεν υπάρχει υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων του άρθρου 16 του ΚΦΕ.

Οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1

• Συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος και υπάρχει πλέον μία φόρμα.

• Νέος κωδικός 320: Συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.

• Νέος κωδικός 021-022: Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

• Νέος κωδικός 037-038: Συμπληρώνεται από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

• Νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.

• Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, καθώς καταργήθηκαν οι φορολογικές εκπτώσεις που είχαν.

• Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς).

• Νέος κωδικός 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

• Κωδικός 111-112: Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.

• Νέος κωδικός 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογουμένους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών.

• Κωδικός 661-662: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας.

• Νέος κωδικός 421-422: Στον κωδικό αυτόν θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε ιερές μονές Αγίου Ορους.

• Νέος κωδικός 055-056: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό.

• Νέος κωδικός 057-058: Θα συμπληρωθεί από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.

Οδηγίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2017

Η Υπηρεσία “Υποβολή Δηλώσεων”, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από στελέχη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. και της Γ.Γ.Π.Σ απευθύνεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να υποβάλει τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (E1) και τα συνυποβαλλόμενα Έντυπα Ε2, Ε3 φορολογικού έτους 2016, μέσω Διαδικτύου.

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

Η Είσοδος στην Υπηρεσία γίνεται με τη χρήση των Κωδικών πρόσβασης username και password που έχει λάβει ο ενδιαφερόμενος από το Taxisnet.

Από το μενού λειτουργιών έχετε τη δυνατότητα :

  • Να υποβάλετε τα Έντυπα Ε1, Ε2, Ε3
  • Να τα εκτυπώσετε μετά την οριστική υποβολή τους
  • Να εκτυπώσετε την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου
  • Επίσης μπορείτε να πληροφορηθείτε την τρέχουσα κατάσταση των Εντύπων ( Δεν έχει υποβληθεί – Έχει αποθηκευτεί προσωρινά – Έχει υποβληθεί οριστικά ), τον Αριθμό / Ημερομηνία Υποβολής
  • Να ενημερωθείτε για την προσυμπλήρωση των κωδικών των πινάκων 4Α (μισθωτή εργασία, συντάξεις και παρακρατηθέντες φόροι), 4Β (εισόδημα ναυτικών και παρακρατηθέντες φόροι), 4Γ2 (επιχειρηματική δραστηριότητα και παρακρατηθέντες φόροι), 6 (πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία – ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη)

Κατά την διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων της δήλωσης, μπορείτε να κάνετε προσωρινή αποθήκευση και να συνεχίσετε αργότερα την ολοκλήρωσή της ώστε να την υποβάλετε οριστικά.

Κατά την υποβολή του εντύπου Ε1 γίνονται έλεγχοι ορθής συμπλήρωσης κωδικών – ποσών. Σε περίπτωση λανθασμένης συμπλήρωσης εμφανίζονται κόκκινες ενδείξεις στους αντίστοιχους πίνακες και κωδικούς της δήλωσης. Αφού συμβουλευθείτε την περιγραφή των λαθών στον πίνακα μηνυμάτων, μπορείτε να διορθώσετε τα λανθασμένα στοιχεία και να υποβάλετε Οριστικά τη δήλωσή σας.

Για τη ορθότερη λειτουργία της Υπηρεσίας προτείνεται, ο υπολογιστής του ενδιαφερομένου, να διαθέτει:

  • Internet Explorer έκδοσης 6 και άνω,
  • Ανάλυση οθόνης 800 x 600 με 65 χιλιάδες χρώματα και άνω
  • Adobe Acrobat Reader

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να υποβάλετε ταυτόχρονα πολλές δηλώσεις (ανοίγοντας παράλληλα 2 ή περισσότερα παράθυρα του browser).

https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp