Απεργία Μετρό, Τραμ, Πλοία. Στάση σε ηλεκτρικό. Κανονικά Τρόλεϊ, Προαστιακός

Ταλαιπωρία περιμένει τους επιβάτες Μετρό και Τραμ σήμερα Παρασσκευή 12 Ιανουαρίου, καθώς οι εργαζόμενοι σ’αυτά τα ΜΜΜ προκύρηξαν 24ωρη απεργία. Στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή και 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα, στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Κανονικά θα λειτουργούν σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου τα τρόλεϊ, και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Απεργία και στα πλοία.

Εν τω μεταξύ, έντονα προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρήθηκαν το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με την Τροχαία, σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, λόγω της απεργίας σε μετρό και τραμ, αλλά και της στάσης εργασίας στον Ηλεκτρικό. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά.

Δευτέρα 15-1-2018, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ αποφάσισαν 24ωρη απεργία. Επίσης, σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν την Δευτέρα και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς το ελληνικό αεροδρόμιο, μεταξύ 12 το μεσημέρι και 3 το απόγευμα, ενώ θα υπάρξουν και τροποποιήσεις των ωρών πτήσεων.

Ειδικότερα:

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 οι εργαζόμενοι στο μετρό (ΣΕΛΜΑ), αντιδρώντας στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση.

Έτσι, χωρίς μετρό (γραμμές 2 και 3) θα μείνει η Αθήνα την προσεχή Παρασκευή 12-1-2018 λόγω της 24ωρης απεργίας εργαζομένων. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αποφάσισε να προχωρήσει στην 24 απεργία λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου «το οποίο παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

«Μέσα στα δεκάδες αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζόμενων» σημειώνει και προσθέτει «η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο.

Κανονικά τα τρόλεϊ την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου

Κανονικά θα λειτουργούν τα τρόλεϊ σήμερα Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα τρόλεϊ  θα είναι ακινητοποιημένα την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, αντιδρώντας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα όμως με τελευταίες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργία τη Δευτέρα 15-1-2018.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση τονίζει ότι «το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης φέρνει νέα σκληρά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για ατομικές και συλλογικές εργατικές διαφορές και την απαγόρευση τηςν συνδικαλιστικής δράσης με την απαράδεκτη τροπολογία για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία» και καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στις πορείες διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν.

Στάση εργασίας την Παρασκευή στον Ηλεκτρικό – 24ωρη απεργία τη Δευτέρα

Στάση εργασίας, από 12:00 έως 15:00, την Παρασκευή 12-1-2018 και 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα 15-1-2018, στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών και προβλέψεις αυτού, προειδοποιώντας πως, το 2018 θα είναι χρονιά «πολύπλευρων, δυναμικών αγώνων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με την είσοδο της νέας χρονιάς ξεκίνησε μια καινούργια, σαρωτική επίθεση εναντίον των εργαζόμενων και με στόχο τη κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο διαλύει τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, που είχαν διασωθεί από την 7χρονη μνημονιακή θύελλα και επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας.

Αποκαλυπτική στόχευσης αυτής της αντεργατικής ρύθμισης είναι η… πλειοδοσία των μνημονιακών δυνάμεων για την μη πραγματοποίηση απεργίας!

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο εντάσσεται στο νέο «Υπερταμείο» και τίθεται, πλέον, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών ο ΟΑΣΑ, με τις «θυγατρικές» ΣΤΑ.ΣΥ και ΟΣΥ.

Έτσι, από τη Δευτέρα το βράδυ οι αστικές συγκοινωνίες αρχίζουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με σκοπό το κέρδος και όχι την ασφάλεια των συγκοινωνιών, τη διατήρηση προσιτού εισιτήριου και την παροχή κοινωνικού έργου.

Παράλληλα ήδη υπάρχουν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση των εν ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των Εταιριών που ανήκουν στους φορείς γενικής κυβέρνησης, όπως η ΣΤΑΣΥ.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στη κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και τελικά τον εργασιακό τους θάνατο.

Γι’ αυτό, το 2018 θα είναι χρονιά πολυπλευρών, δυναμικών αγώνων:

Πραγματοποιούμε τη Παρασκευή 12/1 στάση εργασίας από 12:00 έως 15:00 και τη Δευτέρα 15/1 24ωρη απεργία.

Συμμετέχουμε τη Δευτέρα 15/1 στις 6 το απόγευμα στο απεργιακό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα».

Απεργία ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Παρασκευή 12-1-2018

Δένουν κάβους τα πλοία σε όλη τη χώρα αύριο Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00.01 της συγκεκριμένης ημέρας έως τις 24:00.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας διαπιστώνει «για πολλοστή φορά ότι, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος όχι μόνο δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου».

«Η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η συνεχής παραβίαση των ΣΣΕ σχετικά με τον χρόνο και τρόπο καταβολής και υπολογισμού των δεδουλευμένων αποδοχών, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα» προσθέτει, στην ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.