Τσίπρας: «Να δοθεί παράταση έως 22 Μαΐου για το Brexit»

Την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit και τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Ο κ.Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κόρμπν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, η Τερέζα Μέι δεν θα επισκεφθεί ξανά τις Βρυξέλλες και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν εκλογές μέσα στον Απρίλιο.

Για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της ακροδεξιάς συζήτησε ο Αλ. Τσίπρας με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Για την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού μετώπου κατά της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών, συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Η συνομιλία του κ. Τσίπρα με τους δύο πρωθυπουργούς έγινε στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες.

Αλ. Τσίπρας: Δίνουμε καθημερινά αγώνα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, φόβο και μίσος

“Έχουμε καθημερινό πόλεμο, όχι κατά του «άλλου», του «ξένου», αλλά κατά του φόβου, του μίσους, των απάνθρωπων θεωριών τους και των πολιτικών εκφραστών τους”, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει

“Την περασμένη Παρασκευή η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από ένα αποτρόπαιο έγκλημα ρατσιστικής βίας, στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας. Η μαζική δολοφονία μουσουλμάνων πολιτών ήρθε να υπογραμμίσει με τρόπο εκκωφαντικό ότι ο αγώνας κατά του ρατσισμού και των θεωριών του μίσους, όπως είναι ο φασισμός, ο εθνικισμός και ο σεξισμός, που αναδύονται τα τελευταία χρόνια, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

“Στη χώρα μας,”, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, “η επίθεση κατά προσφύγων στα Βίλια Αττικής, τα επεισόδια στην Κόνιτσα και στα Γρεβενά από πυρήνες που ντροπιάζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό, μας θυμίζουν ότι πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση.

“Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Πολιτεία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εδραίωση του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας έναντι του σκότους, του μίσους και των πολιτικών τους εκφραστών.

Με την ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, τη θέσπιση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, την ενίσχυση του ρόλου του Συνηγόρου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση πολιτών, τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, με πρόβλεψη του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού σε σχέση με το φύλο, με το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια και με την δημιουργία ξεχωριστού τμήματος για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας”, τονίζει ο πρωθυπουργός και καταλήγει.

“Πρόκειται για μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουμε πάρει για την ενίσχυση της ισονομίας και της πραγματικής δημοκρατίας.

Όμως ο αγώνας κατά του ρατσισμού δεν εξαντλείται μόνο στα μέτρα της Πολιτείας, αλλά μας αφορά όλους. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα ‘Αρντερν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε πόλεμο κατά του ρατσισμού.

Εμείς, στην Ελλάδα, δίνουμε καθημερινά αγώνα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, φόβο και μίσος. Και συνεχίζουμε”.