Καμμένος: «Καμία χρήση του όρου Μακεδονία»

«Καμία χρήση του όρου Μακεδονία για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο» δήλωσε το πρωί της Τρίτης 27-3-2018 ο υπουργός Άμυνας, πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Εκτίμησε ότι το θέμα του ονόματος των Σκοπίων «δεν θα έρθει πριν τις εκλογές –ούτε και μετά- γιατί δεν θα γίνει συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια». «Αν έρθει είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω τη λαϊκή εντολή που έχω δηλαδή «καμία χρήση του όρου Μακεδονία». Ξεκαθάρισε ότι δεν δέχονται το όνομα «Μακεδονία» και κανένα παράγωγό του.

O υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε τις δηλώσεις περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

«Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώθηκα για τις δηλώσεις μου περί ομηρίας, το είχα πει γιατί ήξερα τι θα συμβεί. Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε μια κλειστή φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα που είναι από αυτά που αντιμετωπίζονταν ως απλά περιστατικά με την παρέμβαση των δύο ταξιάρχων και από τις δύο πλευρές.

Οταν είδα από την πρώτη μέρα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας δεν λειτούργησαν, κατάλαβα ότι πρόκειται περί ομηρίας. Βρίσκονται για 26 μέρες στη φυλακή χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Αν η Τουρκία θέλει έναν ευρωπαϊκό δρόμο δεν μπορεί να κρατεί δύο Ευρωπαίους στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε επίσης πως «την πολιτική του υπουργείου την χαράζω εγώ και είμαι απόλυτα συντονισμένος με τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα λέγοντας: «Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό σε όλα τα θέματα. Οσον αφορά τα εθνικά ζητήματα η θέση των ΑΝΕΛ ήταν ξεκάθαρη, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ονομασίας.

Για να αλλάξουν το Σύνταγμα τους τα Σκόπια πρέπει να κάνουν εκλογές. Δεν αποδεχόμαστε κανένα παράγωγο του όρου Μακεδονία, είτε αλλάξουν το Σύνταγμά τους είτε όχι. Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων.

Στην ερώτηση εάν οι ΑΝΕΛ θα έφταναν στο σημείο να ρίξουν την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος είπε: «Το να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι επιλογή και του πρωθυπουργού και δική μου. Εμείς επιλέξαμε να πάμε μέχρι τέλους για να πετύχουμε τους δύο στόχους που είναι η έξοδος από τα μνημόνια και το να προχωρήσουμε στην κάθαρση και το να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έτυχαν της προστασίας των δυνάμεων της μεταπολίτευσης».

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει στη σύνθετη ονομασία για το Σκοπιανό, εμείς διαφωνούμε και δεν το ψηφίζουμε», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι «Το θέμα των Σκοπίων δεν θα έρθει στη Βουλή πριν τις εκλογές γιατί δεν θα γίνει αλλαγή συντάγματος στα Σκόπια, αλλά αν έρθει θα πρέπει να υλοποιήσω τη λαϊκή εντολή που έχω κι αυτή είναι καμία χρήση του όρου Μακεδονία».