Μαξίμου: Δεν έχουμε στοιχεία για Ρωσική ανάμιξη στην ΠΓΔΜ – Οι New York Times εμπλέκουν Σαββίδη

«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε σημερινό της δημοσίευμα ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται να έχουν στην κατοχή τους και υποκλαπείσες συνομιλίες, του περασμένου Ιουνίου, που αποδεικνύουν ρωσική ανάμιξη στην ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανικούς αξιωματούχους, τονίζει ότι στα χέρια των αρχών των ΗΠΑ βρέθηκαν, μέσω υποκλοπών, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης κινήθηκε για την υπονόμευση μιας συμφωνίας που θα άνοιγε τον δρόμο της πΓΔΜ για το NATO.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους NYT, προχώρησαν σε μια ασυνήθιστα “επιθετική” κίνηση: παρέδωσαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην κυβέρνηση Τσίπρα, “εξαναγκάζοντάς” την να έλθει σε σύγκρουση με τη Ρωσία με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και αρνούμενη την είσοδο σε άλλους δύο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον οργανισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας Organized Crime and Corruption Reporting Project, τον οποίο επικαλούνται οι NYTimes, ο κ. Σαββίδης φέρεται να χρηματοδότησε αρνητικά διακείμενες προς τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ ομάδες με τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

Τα χρήματα φέρονται να κατέληξαν σε πολιτικούς της πΓΔΜ, νεοσύστατες εθνικιστικές οργανώσεις του πλειοψηφικού, σλαβομακεδονικού στοιχείου της γειτονικής χώρας, καθώς και σε χούλιγκαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Vardar.

Την μεταφορά των πληροφοριών στην ελληνική κυβέρνηση φέρεται να πραγματοποίησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιαιτ, γνώστης των ρωσικών τακτικών από την περίοδο που υπηρετούσε ως πρέσβης στην Ουκρανία, μεταξύ 2013 και 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιβάν Σαββίδης έχει αρνηθεί όλες τις σχετικές κατηγορίες, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει “απολύτως ψευδείς και εξαιρετικά συκοφαντικές”.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», αναφέρθηκε νωρίτερα σε σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.