ΗΠΑ, Ευρώπη, Βρετανία και Καναδάς κόβουν την πρόσβαση στο Swift για ορισμένες ρωσικές τράπεζες

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ και ο Καναδάς έχουν κινηθεί για να εμποδίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift. Διαβάστε πιο κάτω την κοινή ανακοίνωση.

Σε δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, οι χώρες δήλωσαν ότι καταδικάζουν «τον πόλεμο επιλογής του [Βλαντιμίρ] Πούτιν και τις επιθέσεις στο κυρίαρχο έθνος και τον λαό της Ουκρανίας».

Πρόσθεσε: «Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και συλλογικά θα διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν».

Υπήρχε αυξανόμενη πίεση για μεγαλύτερες κυρώσεις, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει την επίθεσή του στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της κίνησης να αποκλειστεί η Ρωσία από το Swift, το κύριο ασφαλές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να πραγματοποιούν γρήγορες και ασφαλείς διασυνοριακές πληρωμές, αλλά οι ΗΠΑ ήταν αρχικά χλιαρές και η Γερμανία ήταν επίσης απρόθυμη.
Διαφήμιση

Το Σάββατο, ωστόσο, η Annalena Baerbock, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι η χώρα εργάζεται σε έναν «στοχευμένο και λειτουργικό περιορισμό» στο Swift. Ώρες αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή δήλωση των δυτικών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ανακοινώνει επίσης το μέτρο.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της εργάζονται για να ακρωτηριάσουν την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή».

Ανακοινώνοντας τις περαιτέρω κυρώσεις, είπε ότι θα «δεσμευτούν να διασφαλίσουν ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών θα απομακρυνθεί από τη Swift». Είναι κατανοητό ότι ο τελικός κατάλογος των ιδρυμάτων είναι ακόμη υπό κατάρτιση.

Η Von der Leyen πρόσθεσε: «Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως… Η αποκοπή των τραπεζών θα τους εμποδίσει να πραγματοποιούν τις περισσότερες οικονομικές τους συναλλαγές παγκοσμίως και θα εμποδίσουν αποτελεσματικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές».

Το σύστημα διεθνών πληρωμών Swift δήλωσε ότι ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες. «Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές για να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες των οντοτήτων που θα υπόκεινται στα νέα μέτρα και ετοιμαζόμαστε να συμμορφωθούμε με τις νομικές οδηγίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα ληφθούν επίσης μέτρα για να «σταματήσει ο Πούτιν να χρησιμοποιεί το στήθος του πολέμου».

«Θα παραλύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό θα παγώσει τις συναλλαγές της και θα καταστήσει αδύνατη την εκκαθάριση περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα».

Και πρόσθεσε: «Και τέλος, θα εργαστούμε για να απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία στις αγορές μας».

Η δήλωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι αυτό θα σήμαινε περιορισμό της «πώλησης ιθαγένειας –τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια– που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα».

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτή η τελευταία σειρά μέτρων «θα βλάψει σημαντικά την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του».

Η δήλωση του Λευκού Οίκου ανέφερε επίσης ότι μια «διατλαντική ομάδα εργασίας» θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα που θα «διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών μας κυρώσεων εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών που υπάρχουν στις δικαιοδοσίες μας».

Συνέχισε: «Δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα και μέτρα επιβολής σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και ελίτ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους και στους φορείς τους να εντοπίσουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, ανάρτησε στο Twitter: «Ευχαριστούμε τους φίλους μας… για τη δέσμευση να αφαιρέσουν πολλές ρωσικές τράπεζες από τη SWIFT» και για «την παράλυση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας».

Η Κοινή ανακοίνωση

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζουμε τον πόλεμο επιλογής του Πούτιν και τις επιθέσεις στο κυρίαρχο έθνος και τον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας αντιπροσωπεύει μια επίθεση σε θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες που έχουν επικρατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να υπερασπιστούμε. Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν» αναφέρει η δήλωση.

«Παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τη συλλογική μας εργασία για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και να βοηθήσουμε την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό στον αγώνα τους, εμείς, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλον τον κόσμο, επιβάλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικούς ρωσικούς θεσμούς και τράπεζες, και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» επισημαίνεται.

Επιπροσθέτως, εκφράζουν την αποφασιστικότητα για επιβολή επιπλέον μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών.

Ειδικότερα, τα μέτρα είναι τα εξής:

*Διασφάλιση ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.

*Επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

* Δράση ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

«Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας – τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια – που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα» σημειώνει η κοινή δήλωση.

Επίσης, αναφέρει ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί μια διατλαντική ειδική ομάδα που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών που υπάρχουν στις δικαιοδοσίες μας».

«Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και την ελίτ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους και στους φορείς να εντοπίσουν και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας» επισημαίνεται.

«Θα δεσμεύσουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για να εντοπίσουμε και να διακόψουμε τη διακίνηση παράνομων κερδών και να αρνηθούμε σε αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλον τον κόσμο» επισημαίνουν οι ηγέτες.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για ενίσχυση ή συντονισμό ενάντια στην παραπληροφόρηση και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτήν τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέρα από τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία» καταλήγει η κοινή δήλωση.