Προεδρικές εκλογές από σήμερα στην Αίγυπτο

Οι Αιγύπτιοι καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές από σήμερα και για τρεις ημέρες, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναμένεται να προκαλέσει έκπληξη με τον νυν πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να προβλέπεται να εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τζιχαντιστικές επιθέσεις από το 2013 και όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτεθεί σε εκλογικά κέντρα, η ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης σε πολλές γέφυρες του Καΐρου. Χθες δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια σε τρομοκρατική επίθεση.

Περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο περίπου 100 εκατομμυρίων κατοίκων στην πιο πολυπληθή αραβική χώρα, θα μπορούν να ψηφίσουν από σήμερα έως και την Τετάρτη από τις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας).

Οι Αιγύπτιοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ του 63χρονου Σίσι και του μοναδικού του αντιπάλου, του 65χρονου Μούσα Μοστάφα Μούσα, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει υποστηρικτής του προέδρου.

Αφού όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές αποκλείστηκαν, συνελήφθησαν ή αποθαρρύνθηκαν, ο Μοστάφα Μούσα ρίχθηκε στην κούρσα ώστε ο Σίσι να μην βρεθεί μόνος, αντίπαλος με τον εαυτό του. Πάντως ο Μοστάφα Μούσα τονίζει ότι δεν είναι «μαριονέτα» στην υπηρεσία του προέδρου. Προέρχεται από το μικρό κόμμα αλ Γαντ και έχει πολύ μικρές πιθανότητες να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ψήφων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το 2014 ο Σίσι είχε και πάλι έναν μόνο αντίπαλο, τον Χαμντίν Σαμπάχι, γνωστή προσωπικότητα της αριστεράς. Τότε ο πρόεδρος είχε συγκεντρώσει το 96,6% των ψήφων.