Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι επανεκλέγεται με ποσοστό 92%

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι (Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi) συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα Πέμπτη 29-3-2018 στη δημοσιότητα από τον Τύπο, αλλά το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές ήταν μικρότερο από 50%, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Aλ-Αχράμ, ο Σίσι συγκέντρωσε το 92% των ψήφων και σχεδόν 23 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν στις εκλογές από τα περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Η εφημερίδα Akhbar al-Yaoum και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena δημοσίευσαν παρόμοια στοιχεία.

Τρόφιμα, χρήματα και εισιτήρια για λούνα παρκ επιστρατεύτηκαν για να ψηφίσουν οι Αιγύπτιοι

Η τιμή για μία ψήφο στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου ήταν 50 με 100 αιγυπτιακές λίρες (2,3 με 4,6 ευρώ), κι αν τελικά κάποιος δεχόταν να πάει ως το εκλογικό κέντρο λάμβανε μια σακούλα με τρόφιμα ή ακόμη και εισιτήρια για το λούνα παρκ.

Οι αρχές της Αιγύπτου δέχονταν πιέσεις η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές να είναι μεγάλη προκειμένου ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να κερδίσει μια συντριπτική νίκη απουσία πραγματικού αντιπάλου. Ο Σίσι προέτρεπε τους πολίτες να ψηφίσουν, ελπίζοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή θα του δώσει επαρκή νομιμοποίηση.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αρχές προχώρησαν στην αγορά ψήφων ή σε άλλα μέσα προσέλκυσης ψηφοφόρων. Ωστόσο ανταποκριτές του Reuters έγιναν μάρτυρες πολλών περιστατικών στα οποία κρατικοί θεσμοί, βουλευτές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποστηρικτές του προέδρου αντάμειψαν ψηφοφόρους ή προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Ο Ντία Ράσουαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικών Πληροφοριών, δεν διέψευσε ότι θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά, αν και πρόσθεσε ότι δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας ότι «δεν ήταν συστηματικά» και δεν «προήλθαν από το κράτος, αλλά από μεμονωμένα πρόσωπα».