Ρεθεμιώτικο καρναβάλι 2019: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις

Σε ρυθμούς καρναβαλικούς από σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019 το Ρέθυμνο και όλη η πόλη μοιάζει μια παρέα, μ’ ένα τραγούδι, βόλτες και διάθεση για συναντήσεις και παιχνίδια δίνουν τον τόνο.

Τα παραδοσιακά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου με μαθητές και καθηγητές, τους μουσικούς της πόλης και τις ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού αναβιώνουν σήμερα, το έθιμο της κρητικής καντάδας. Με αφετηρία την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και κατάληξη στο Πηγάδι, τη Μεγάλη Πόρτα της πόλης Ρεθεμνιώτες, τουρίστες και επισκέπτες ξεκινούν για να ζήσουν το Ρέθυμνο και τον παλμό του μέσα από τις καντάδες και τα τραγούδια που δεκαετίες τώρα έχουν τη δυνατότητα να ενώνουν τον κόσμο και όλες τις ηλικίες.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μέσα από το μήνυμα του για τον «Χορό στο Χρόνο και το Χώρο», κατάφερε και φέτος να ενώσει χιλιάδες ανθρώπους υπό τη σκέπη της νοσταλγίας και του αρώματος, όπως οι ίδιοι οι Ρεθεμνιώτες λένε, που μοσχομυρίζει στην πόλη της Αναγέννησης, του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, των αγώνων.

Αύριο Σάββατο, εκατοντάδες παιδιά θα πιαστούν χέρι-χέρι και στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσουν τη δική τους παιδική παρέλαση, με την εποπτεία των ενηλίκων, από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου και θα φτάσουν στο 3ο Γυμνάσιο για να παρακολουθήσουν live συναυλία. Το βράδυ δεν θα μπορούσε να μη λάμψει από τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα όταν στις 22.00 ξεκινήσει για όλους η καθιερωμένη μεγάλη συναυλία στην Πλατεία Μικρασιατων σε αναμονή της Μεγάλης Παρέλασης.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης θα κηρύξει την έναρξη της Μεγάλης Παρέλασης των 40 πληρωμάτων και 15.000 καρναβαλιστών, των αρμάτων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, αλλά και όλων όσοι θέλουν να παρελάσουν για τη χαρά και τη γιορτή της φιλίας, από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου μέχρι και την παραλία στην Ελ. Βενιζέλου, οπότε και θα ξεκινήσει η τελετή λήξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 με την καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, υπό τον ήχο των κρουστών των BATALA και μεγάλη συναυλία για όλους στην παραλία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τον χειμώνα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και ξεκινούν να έρχονται στο Ρέθυμνο οι πρώτοι τουρίστες και όλοι όσοι έχουν επιλέξει την πόλη και τον νομό για να περνούν μέρες ξεκούρασης και δημιουργίας. Στον κύκλο αυτό, εντάσσεται και η Καθαρά Δευτέρα που για τον δήμο είναι μία ημέρα γεμάτη εκδηλώσεις, σε γειτονιές και δημοτικές κοινότητες με στόχο οι άνθρωποι να έρχονται ολοένα και πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Στα Περιβόλια το μεσημέρι τα παραδοσιακά Κούλουμα θα γιορταστούν με την καθιερωμένη φασολάδα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίων. Στο Ρουσσοσπίτι και το Άνω Βαλσαμόνερο από το πρωί θα ξεκινήσει το αντάμωμα για τα κούλουμα και το πέταγμα χαρταετού. Στο Γεράνι στις 10:00 θα ξεκινήσει η μάχη των χαρταετών δίπλα στη θάλασσα στο Καμάρι, στις 12:30 θα ξεκινήσει η παρέλαση της Καμήλας με άλλα καρναβαλικά δρώμενα και σαρακοστιανά εδέσματα.