Κοντά στο 1,20 η ισοτιμία Ευρώ – ελβετικό φράγκο

Το ελβετικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα πολύ κοντά στο πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, το οποίο υποστήριζε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έως τις αρχές του 2015 με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε σήμερα στα 1,189 φράγκα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αν και το επίπεδο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, η εξασθένηση του ελβετικού νομίσματος αποτελεί ένα δυνητικό ορόσημο για τον πρόεδρο της SNB Τόμας Τζόρνταν και τους συναδέλφους του, που μπορεί να τους επιτρέψει να αρχίσουν να φαντάζονται πώς θα επαναφέρουν τα επιτόκια σε θετικό έδαφος μετά από μία δεκαετία μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.

«Πλησιάζουμε στο περίφημο πλαφόν, έτσι αποτελεί ανακούφιση για την SNB να είναι η ισοτιμία του φράγκου αυτή, αλλά θα θέλουν να δουν μία εμπέδωση της τάσης πριν κάνουν οτιδήποτε», δήλωσε οικονομολόγος στην Pictet στη Γενεύη, προσθέτοντας: «Από επικοινωνιακής πλευράς, είναι πιθανόν να δούμε μία στροφή, αλλά η SNB θα εξακολουθήσει να είναι πολύ συνετή. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου και η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει εύθραυστη».