Μνημόνια συνεργασίας ΔΕΗ με FRAPORT, ΑΒ Βασιλόπουλος και BEAT για ηλεκτροκίνηση

Μνημόνια συνεργασίας με την FRAPORT, την ΑΒ Βασιλόπουλος και την ΒΕΑΤ για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε αεροδρόμια, καταστήματα σούπερ μάρκετ και πιάτσες ταξί αντίστοιχα, υπέγραψε η ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνει σε σχετικές δηλώσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η επιχείρηση στοχεύει στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου δικτύου σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα ενώ υπενθυμίζει ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση, πανελλαδικά, 1.000 σταθμών φόρτισης στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, τονίζει ο κ. Στάσσης, εξετάζουμε στρατηγικές συνεργασίες ώστε η ΔΕΗ να διαδραματίσει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης που αποτελεί ζωτική συνθήκη για την ευρεία διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων.

– Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Fraport Greece προβλέπει ότι τα δύο μέρη θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στην αναγνώριση των κατάλληλων χώρων στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σημείων φόρτισης και εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών για τους επιβάτες και τους επαγγελματίες που σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους. Συμφώνησαν, επίσης, να εξετάσουν τις δυνατότητες πιθανών συνεργειών για την ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στους χώρους των αεροδρομίων, που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καθώς και να εξετάσουν τις πιθανότητες ενός εμπορικού μοντέλου συνεργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ δήλωσε από την πλευρά του ότι από τα 14 αεροδρόμια που έχει αναλάβει η εταιρεία, τα 9 είναι ήδη πλήρως αναβαθμισμένα και τα υπόλοιπα 5 ολοκληρώνονται πολύ σύντομα ενώ σημείωσε ότι το μνημόνιο με τη ΔΕΗ «την ηγέτιδα εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, για την τοποθέτηση μονάδων φόρτισης για ηλεκτροκίνηση στα 14 αεροδρόμια μας», είναι άλλο ένα βήμα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

– Το μνημόνιο με την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ προβλέπει αντίστοιχα τη χωροθέτηση σημείων στα καταστήματα της αλυσίδα πανελλαδικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες/οδηγούς για τη στάθμευση και φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων τους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλης Σταύρου ανέφερε ότι τίθεται σε εφαρμογή μαζί με τη ΔΕΗ ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο πλάνο που αφορά στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στους πελάτες της ΑΒ Βασιλόπουλος.

– Η συμφωνία με την Beat αναφέρεται στη συνεργασία των δύο εταιρειών για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε πιάτσες ταξί, την ανάπτυξη κοινών προϊόντων και υπηρεσιών φόρτισης για τους οδηγούς ηλεκτρικών ταξί, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της BEAT, την από κοινού αναγνώριση ενεργειών για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, που θα επιλέξουν «καθαρά» και φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, κ.α.

Ο γενικός διευθυντής της BEAT Βασίλειος Ντάνιας σημείωσε πως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις αποκτούν μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πολύ σύντομα ηλεκτροκίνητες αστικές μεταφορές, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα δημόσια μέσα, δεν θα ρυπαίνουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας καθώς και ότι η συνεργασία με τη ΔΕΗ, ανοίγει το δρόμο για μείωση του κόστους λειτουργίας των οδηγών ταξί, τα οποία συνεργάζονται με την πλατφόρμα της Beat, και θα επιλέξουν να μετατρέψουν το όχημα τους σε ηλεκτρικό.