Χατζηδάκης: ΔΕΗ με προοπτική, ελκυστική στους επενδυτές – Από σήμερα τα νέα τιμολόγια

«Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ είναι επαρκής για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και είναι δίκαια κατανεμημένη στη κοινωνία. Τα λιγότερο θα τα συνεισφέρουν οι καταναλωτές, με επίπτωση μόλις 2,5 ευρώ τον μήνα» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Προσθέτει ότι «ξεκίνησε πολύ αυστηρή πολιτική για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» επισημαίνοντας πως «μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν ζητηθεί 30.000 αποκοπές».

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει την ΔΕΗ «ωρολογιακή βόμβα που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και σημειώνει ότι πέραν της αντιμετώπισης του προβλήματος ρευστότητας η στρατηγική της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ περιλαμβάνει σειρά διαρθρωτικών μέτρων «που θα δώσουν προοπτική στην επιχείρηση μεσομακροπρόθεσμα».

Στη κατεύθυνση αυτή αναφέρει μέτρα όπως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η εκπόνηση καινούργιου business plan, η βαθμιαία απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων -Αμύνταιο Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη ΙΙΙ- και η προώθηση στοχευμένης εθελουσίας εξόδου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνει, επίσης, ότι «η υιοθέτηση του προγράμματος εξυγίανσης της ΔΕΗ και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ στοχεύουν στην εξεύρεση κεφαλαίων που -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ, είτε μόνη της είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες, να μπει δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Επιπλέον επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη ΔΕΗ «ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Προαναγγέλλει νόμο για την ΔΕΗ -περί το τέλος Οκτωβρίου- που θα καταργεί τα ΝΟΜΕ, θα περιλαμβάνει ρυθμισεις «που θα απελευθερώνουν τη ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, την ταχύτητα προσλήψεων κ.λπ.».

Ειδικά για τα ΝΟΜΕ, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «το θέμα ξεκίνησε με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με την Κομισιόν, να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50%. Και μάλιστα έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος», προσθέτοντας ότι μέσω ΝΟΜΕ «η ΔΕΗ ξεκίνησε να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της με αποτέλεσμα να έχει χάσει αθροιστικά πάνω από 600 εκατ. ευρώ».

Αναφέροντας ότι η κατάργηση των ΝΟΜΕ «δεν θα αρέσει στις Βρυξέλλες» τονίζει «δεν μου επιτρέπει η συνείδησή μου να καταστρέφεται η ΔΕΗ με ένα τέτοιο μέτρο».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημειώνει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στην Κομισιόν ένα «πραγματικά ευρωπαϊκό πακέτο απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού της ενέργειας» που θα διαμορφώσει «ένα ενεργειακό τοπίο όπου και η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της θα λειτουργούν επί ίσοις όροις”.

Ως προς το χρονικό ορίζοντα των επικείμενων συζητήσεων με την Κομισιόν, στόχος είναι να έχουν καταλήξει ως την 31η Οκτωβρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξή του μιλά ακόμα για την ΛΑΡΚΟ και την ΔΕΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη είπε ότι στόχος του είναι τις αμέσως επόμενες μέρες «ο διορισμός μιας σοβαρής διοίκησης» και αμέσως μετά «η συμφωνία με την Κομισιόν για μια λύση νομικά αποδεκτή και ταυτόχρονα ελκυστική για επενδυτές».

Αναφορικά με την ΔΕΠΑ είπε ότι το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση θα φέρει νόμο για την αποκρατικοποίησή της, με την κυβέρνηση να τάσσεται υπέρ της «συνολικής ιδιωτικοποίησης του δικτύου λιανικής στο φυσικό αέριο» ενώ παράλληλα «θα προχωρήσει η διαδικασία για την εμπορία, αλλά και για την Επιχείρηση Αερίου Αττικής».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση τόσο με το ΤΑΙΠΕΔ όσο και με τον βασικό μέτοχο των ΕΛΠΕ προκειμένου να βρεθεί η προσφορότερη λύση.

Από σήμερα τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης προβλέπει Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα είναι τα δύο μέτρα που αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που εγκρίθηκαν από το ΔΣ της επιχείρησης την Παρασκευή.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, με την απόφαση:

1. Η Χρέωση Βάσης για τα έτη 2019 και 2020 (και με ισχύ από 1.1.2019), ορίστηκε στα 17Euro/MWh. Αυτό συνεπάγεται μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.

2. Καθορίζονται επίσης τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία, οι δε καταναλωτές αγροτικής χρήσης διατηρούν τις εκπτώσεις τους

Υπογραμμίζεται ότι έχει ληφθεί υπόψη η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης).

Για το θέμα αυτό ο κ. Θωμάς δήλωσε στη Βουλή ότι «οι νέες, χαμηλότερες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς ΑΠΕ. Ο λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμείνει πλεονασματικός. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να προωθήσει περισσότερο τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσω σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών».

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν από σήμερα Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου για την οικιακή κατανάλωση είναι:

– Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946.

– Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,10252.

– Για το νυχτερινό ρεύμα η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

– Το πάγιο (τετραμηνιαία χρέωση) για μονοφασική παροχή διαμορφώνεται σε 1,69 ευρώ (από 1,52 ευρώ), για τριφασική γίνεται 5,32 ευρώ (από 4,8) και για το νυχτερινό (από 2 ευρώ). Οι αναπροσαρμογές στα πάγια αντισταθμίζονται επίσης από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Με την ίδια απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ μειώνεται η έκπτωση συνέπειας στο 5% από 10%, εισάγεται από 1ης Νοεμβρίου ρήτρα ρύπων με μηδενική επί του παρόντος επίπτωση και θεσπίζεται έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κομμάτι του τιμολογίου ρεύματος για ΑΜΕΑ σε μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).