ΕΚΤ: Επέκταση κατά 500 δισ. του PEPP και μέχρι Μάρτιο 2022

Την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων απέναντι στην πανδημία (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που κινητοποιεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού να ανέρχεται πλέον στα 1,85 τρισ. ευρώ συνολικά.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επέκτεινε τον ορίζοντα των αγορών στα πλαίσια του προγράμματος έως το τέλος του Μαρτίου του 2022 τουλάχιστον, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να διενεργεί αγορές μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση της πανδημίας.

Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υπάρχοντα επίπεδά τους, δηλαδή σε 0,00%, 0,25% και -0,50%, για τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα ή και σε χαμηλότερα μέχρι να διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά προς το στόχο που έχει θέσει, δηλαδή κοντά αλλά κάτω του 2%.