Εισήγηση για συντηρητικό άνοιγμα της αγοράς

Συντηρητική θα είναι η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα της οικονομίας. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής δήλωσε πως η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος.
Ο καθηγητής, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στον ρ/σ ΣΚΑΪ ανέφερε πως υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα.

Συμφωνά με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε την πανδημία σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.

«Πρέπει να γίνονται πολύ μικρά βήματα, υπάρχει κόπωση του κόσμου, μέσα στο χειμώνα περιμένουμε ένταση του ιού, τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά ώστε η επιδημία να κρατηθεί σε επίπεδα και να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί να μην ανοίξει η οικονομία, δεν το διέψευσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα και πως η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, καθώς η κάλυψη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνει το 90% και στην Αττική φτάνει στο 80%.

Όπως είπε, αυτά τα στοιχεία που συμβάλουν στη σκέψη αν μπορεί αν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε κάποια κανονικότητα.

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, δεν ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια τέτοια διέξοδος από την κούραση και την κόπωση του lockdown».

Τόνισε ότι η σκέψη είναι να ανοίξουν κλάδοι που δεν θα επιβάρυναν το επιδημιολογικό φορτίο: «Μπορούν να συζητηθούν και είναι σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση για τα μικρά ανοίγματα του εμπορίου».

Σε ερώτηση για το τι φταίει και δεν πέφτουν τα κρούσματα παρά το ότι διανύουμε την 5η εβδομάδα του lockdown, είπε ότι «είχαμε μια μείωση της επίπτωσης της επιδημίας της τάξης του 2%, μειώνεται αργά», σημειώνοντας ότι αυτό έχει να κάνει με την κινητικότητα των πολιτών, το ότι βρισκόμαστε στο χειμώνα και ότι υπήρχε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που ήδη είχε εγκατασταθεί.

Κληθείς να σχολιάσει εάν πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ, είπε ότι πρόκειται για εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει ένα χαλαρό lockdown, καθώς πάνω από το 50% των περιπτώσεων συνδέεται με ασυμπτωματικά και προσυμπτωματικά άτομα. Αυτό «δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι έλεγχοι για να εντοπίσουμε γρήγορα τους φορείς και να τους απομονώσουμε», είπε.

Σε ερώτημα για το εάν ανοίξουν οι εκκλησίες, δεν έδωσε σαφή απάντηση, αρκούμενος να πει ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Ερωτηθείς για πιθανές αλλεργίες από τα εμβόλια, επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν αλλάζει την όλη στρατηγική, αλλά συνιστά ένα «από τα σημαντικότερα εργαλεία διαχείρισης της πανδημίας».

Δεν τελειώνει η πανδημία με τα εμβόλια αύριο το πρωί, είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πρέπει να είναι συνολική η στρατηγική για τις θεραπευτικές μεθόδους, τους εργαστηριακούς ελέγχους και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Πηγή: ΣΚΑΙ