Ουκρανία: Η Μόσχα αναμένει ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν

Η Ρωσία προσβλέπει στο ότι οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν. Την δήλωση αυτή έκανε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα αποτέλεσματα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Οι ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες δεν έχουμε λάβει ακόμη σαφή απάντηση από τη συμμαχία, αποσκοπούν στο να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε η Ζαχάροβα

«Προσβλέπουμε στο ότι οι συνομιλίες για αυτές (τις εγγυήσεις ασφαλείας) θα συνεχισθούν. Θα επιμείνουμε να σταματήσει το ΝΑΤΟ την προκλητική πολιτική της διεύρυνσης, να παραιτηθεί από την ανάπτυξη επιθετικών εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για εμάς κοντά στα σύνορα μας και να επιστρέψει η διάταξη των δυνάμεων της συμμαχίας στις θέσεις του 1997», δήλωσε η Ζαχάροβα εκτιμώντας παράλληλα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας μελλοντικά θα συνεχίσουν μόνο να αυξάνονται.

Η Ζαχάροβα μιλώντας επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, δήλωσε ότι οι δυτικοί εταίροι προτείνουν τώρα εναλλακτικά στη Ρωσία συνομιλίες σε θέματα, για τα οποία δεν ήθελαν να ακούσουν πριν από ένα χρόνο. «Κανείς δεν ήθελε να ακούσει. Μας έλεγαν ότι δεν είναι κατάλληλη η ατμόσφαιρα για να αρχίσει ο διάλογος στα πλαίσια του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν “κυνικό ελιγμό” της Ρωσίας την εκκένωση των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς

«Κυνικό ελιγμό» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Τέτοιες ανακοινώσεις συνιστούν νέα προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός, μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης, ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα απομακρυνθούν από την περιοχή αρχικά οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Κατηγορούν το Κίεβο ότι σχεδιάζει εισβολή, έπειτα από τις νέες συγκρούσεις στην περιοχή, κάτι που η Ουκρανία διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης, όπως παιδιά συγκεντρωμένα στην αυλή ενός ορφανοτροφείου.

Τις τελευταίες 48 ώρες κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης σημειώνονται συγκρούσεις, με τους Ουκρανούς και τους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται. Γύρω στις 18.00 σήμερα, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά στην έδρα της «κυβέρνησης» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».