Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympiα: 12 αγνοούμενοι – 278 έχουν διασωθεί

Ένας Αφγανός μετανάστης που δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα επιβατών και ένας Βούλγαρος οδηγός απεγκλωβίστηκαν τελικά από το φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia» ανακοίνωσε πριν από λίγο το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι δύο αλλοδαποί οδηγοί είχαν ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές για τον απεγκλωβισμό τους από το πλοίο αλλά εντοπίσθηκε μόνον ο ένας οδηγός.

Η επιχείρηση διάσωσης των δύο ατόμων έγινε από άνδρες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο σούπερ πούμα.

Έως τώρα από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, ενώ άλλα 12 άτομα φέρονται τελικά ως αγνοούμενοι μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επαναληφθούν από άνδρες της ΕΜΑΚ, οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου «Euroferry Olympia», που συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών, ενώ άλλα 11 φέρονται ως αγνοούμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Νωρίτερα σήμερα, άνδρες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο σούπερ πούμα, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δύο αλλοδαπούς οδηγούς – έναν Βούλγαρο και έναν Τούρκο – που ήταν εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό του πλοίου. Οι δύο οδηγοί μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, απ’ όπου θα διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

Τι αναφέρει η εταιρεία Grimaldi Group για τη φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia

Η εταιρία Grimaldi Group αναφέρει ότι χθες βράδυ ξέσπασε φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia τύπου ro-pax ενώ βρισκόταν 10 μίλια από τα βόρεια του νησιού της Κέρκυρας. Στις 4.12 (τοπική ώρα) ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και μας πληροφόρησε ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα 3. Αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος και ο επικεφαλής του πληρώματος μέσω της «ομάδας επείγουσας αντιμετώπισης» ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες Ιταλικές και Ελληνικές αρχές και πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα να διαχειριστεί το ατύχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την ασφάλεια των ανθρώπων στο πλοίο ο καπετάνιος αποφάσισε ότι όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι επιβαίνοντες σώθηκαν από ένα πλοίο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και ένα πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήταν στην περιοχή. Και τα δύο κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου η εταιρία παρείχε βοήθεια στους διασωθέντες.

Στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες, διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως 51 Έλληνες και Ιταλοί μέλη του πληρώματος. Επιπροσθέτως, το πλοίο μετέφερε 153 εμπορικά οχήματα (φορτηγά και νταλίκες) όπως και 32 οδηγούς.

Δεν έχει εντοπιστεί καμία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ούτε η σταθερότητα του πλοίου φαίνεται να διακυβεύεται. Ρυμουλκά κατευθύνθηκαν προς Euroferry Olympia για να προσφέρουν βοήθεια και να συντονίσουν την επείγουσα κατάσταση.

Το πλοίο (κατασκευής 1995) έχει ιταλική σημαία και αναπτύσσεται από την εταιρία Grimaldi Group Grimaldi Euromed S.p.A. στη γραμμή Πρίντιζι – Ηγουμενίτσα. Έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01.20 π.μ (τοπική ώρα) χθες το βράδυ και είχε προγραμματιστεί να φτάσει στο Πρίντιζι σήμερα το πρωί στις 9.

Η ανώτατη διοίκηση της εταιρίας εκφράζει τη λύπη της για το ατύχημα και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.

 Στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε ο τραυματίας επιβάτης του πλοίου

Στην Κέρκυρα έφτασε, πριν από λίγα λεπτά, ο τραυματίας επιβάτης του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia που τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν έπλεε ανοιχτά της Ερείκουσας.

Στο σημείο έχει σπεύσει μεγάλη δύναμη του λιμενικού και της πυροσβεστικής που μεταφέρεται με επιβατικά πλοία από το λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς και επιβατικά πλοία για να μεταφέρουν τους 237 επιβάτες και το 51μελές πλήρωμα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα -Μπρίντεζι. Σύμφωνα με την περιφερειάρχη «στο πλοίο επέβαιναν ξένοι υπήκοοι κυρίως Ιταλοί, ενώ μέχρι τώρα δε φέρεται να ήταν ανάμεσά τους παιδιά».

Αυτή την ώρα στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορονοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

Σημειώνεται πως ο τραυματίας επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα με σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, «κατά την μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέσβους», σύμφωνα με την περιφερειάρχη.