Ιράν: Το πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων εκτοξεύθηκε προς το Ισραήλ

Το ιρανικό κρατικό δελτίο IRNA ανέφερε ότι το πρώτο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων έχει εκτοξευθεί προς το Ισραήλ, επικαλούμενο μια ενημερωμένη ιρανική πηγή.

Το Ιράν λέει ότι θα στοχεύσει οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ισραηλινή επίθεση

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν στρατηγός Mohammad Reza Ashtiani εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση σε κάθε χώρα που επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός του για να επιτεθεί στο Ιράν, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσουν μια «αποφασιστική απάντηση» από το Ιράν. «Οποιαδήποτε χώρα ανοίγει τον εναέριο χώρο ή το έδαφος της στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν θα λάβει την αποφασιστική απάντησή μας», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενη τον Αστιάνι.

Οι ΗΠΑ έχουν σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και έχουν πει ότι θα υπερασπιστούν το Ισραήλ

Εν όψει της εκτόξευσης του Ιράν με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του συμμάχου τους.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ», είπε από τον Λευκό Οίκο. «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε να υπερασπιστούμε το Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Οι ΗΠΑ έχουν δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναχαιτίσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, ανάλογα με την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύονται. Οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναχαιτίσει στο παρελθόν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι στην Υεμένη προς το Ισραήλ.