Στον τελικό της Euroleague ο Παναθηναϊκός, 73-57 τη Φενέρ

Ο «πράσινος αυτοκράτορας» όχι μόνο επέστρεψε, αλλά πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο, κλείνοντας θέση στην καταληκτική μάχη της διοργάνωσης για όγδοη φορά στην Ιστορία του (μαζί με τη μία συμμετοχή του στη Σουπρολίγκα)! Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 73-57 της Φενερμπαχτσέ στον ημιτελικό της Uber Arena και την Κυριακή (26/5), απέναντι στο νικητή του ζευγαριού Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης, θα διεκδικήσει το έβδομο του τρόπαιο στο θεσμό, έχοντας μάλιστα την προϊστορία με το μέρος του, καθώς και τις έξι φορές που έχει φτάσει σε τελικό Euroleague το έχει σηκώσει!

Η αμυντική προσήλωση της ομάδας του Εργκίν Αταμάν από το πρώτο τζάμπολ, της χάρισε ένα κομβικό 12-0 σερί στην εκκίνηση της αναμέτρησης, ενώ την κράτησε όρθια όταν η Φενέρ επιχείρησε την ανατροπή στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο. Στον… επίλογο του αγώνα και με τον Γκούντουριτς να υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο, το «τριφύλλι» άρχισε να «αγκαλιάζει» την πρόκριση και με τους Παπαπέτρου και Ναν να το έχουν πάρει… προσωπικά, ο στόχος επετεύχθη εν μέσω αποθέωσης από τον διψασμένο κόσμο του τριφυλλιού.

Όλα αυτά μάλιστα σε μία βραδιά που ο Κώστας Σλούκας έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό (4π.) και ο Κέντρικ Ναν έμεινε άποντος στην τρίτη περίοδο, αλλά αφυπνίστηκε στην τέταρτη περίοδο. Στον αντίποδα, με χαμένη τη μάχη των ριμπάουντ (29 έναντι 37), απογοητευτικά ποσοστά ευστοχίας από τα 6,75 (9/35 τρίποντα) και 15 λάθη, η Φενέρ δεν είχε δικαίωμα στο όνειρο.

Πρώτος σκόρερ ο ακούραστος… εργάτης της φροντ λάιν του Παναθηναϊκού, Ματίας Λεσόρ, των 32 λεπτών συμμετοχής, σημειώνοντας σε αυτό το διάστημα νταμπλ νταμπλ σε πόντους (17) και ριμπάουντ (10), ενώ 14 πόντους πρόσθεσε ο Κέντρικ Ναν και 13 ο Τζέριαν Γκραντ, που έκλεισε και τον κύκλο των… διψήφιων.

Καταλυτική η προσφορά του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη με 5 πόντους και ίσως το κρισιμότερο τρίποντο του αγώνα στο φινάλε της τρίτης περιόδου, ενώ οι 9 πόντοι και τα 3 ριμπάουντ του Ιωάννη Παπαπέτρου δεν αντικατροπτίζουν τη δουλειά που έκανε στο παρκέ, ειδικά όταν… χάλασε το μυαλό του Καλάθη στο τέταρτο δεκάλεπτο, αποσπώντας από τον γκαρντ της Φενέρ αντιαθλητικό φάουλ στο κρισιμότερο σημείο.

Από την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ξεχώρισε ο Νάιτζερ Χέις-Ντέιβις με 14 πόντους, ενώ ο Μάρκο Γκούντουριτς τελείωσε τον αγώνα με 10 πόντους, αλλά και 3 λάθη.

    Τα δεκάλεπτα: 22-13, 38-36, 56-50, 73-57

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς – Περούγκα – Ντιφάλα.

Οι συνθέσεις:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης 5 (1), Σλούκας 4, Παπαπέτρου 9 (1), Γκραντ 13 (1), Ναν 14 (3), Λεσόρ 17, Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 6, Χουάντσο 3 (1), Μήτογλου 2.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Μότλι, Ουίλμπεκιν 2, Σανλί 7 (1), Παπαγιάννης 3 (1), Χέις-Ντέιβις 14 (2), Μπιμπέροβιτς 4, Πιερ, Γκούντουριτς 10 (2), Ντόρσεϊ 2, Καλάθης 5 (1), Σέστινα 10 (2).

Αταμάν: Οι γροθιές, η ατάκα στον Δ. Γιαννακόπουλο και η άμυνα της 4ης περιόδου

Σε πελάγη ευτυχίας -και δικαιολογημένα- έπλεε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, μετά την πρόκριση των «πράσινων» στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague και την επιστροφή τους στην καταληκτική «μάχη» της διοργάνωσης μετά από δεκατρία χρόνια (τελευταία ήταν το 2011)!

Με το σφύριγμα της λήξης του ημιτελικού με τη Φενερμπαχτσέ και αφού πρώτα είχε επιδοθεί στην αγαπημένη του συνήθεια, να γυρίζει στον κόσμο του Παναθηναϊκού και να σηκώνει τις δύο γροθιές του στον αέρα, στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον ισχυρό άνδρα της «πράσινης» ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα με την οικογένεια του και του είπε με νόημα: «Ένα ματς ακόμα!».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Εργκίν Αταμάν στάθηκε στην άμυνα της τέταρτης περιόδου, την οποία χαρακτήρισε «κλειδί» της επιτυχίας.

Οι δηλώσεις του:

«Νομίζω ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης ελέγχαμε το παιχνίδι. Βγάλαμε το πλάνο μας στο παρκέ. Ξεκινήσαμε το ματς τέλεια με καλή άμυνα. Και στην επίθεση κυκλοφορούσαμε την μπάλα πολύ καλά, αλλά μετά πήραμε κάποια αχρείαστα σουτ και κάναμε λάθη. Η Φενέρμπαχτσε επέστρεψε κυρίως με τα σουτ του Χέις-Ντέιβις, με τρίποντα στον αιφνιδιασμό και με καταστάσεις πικ εν ποπ, που μας δημιούργησαν ένα πρόβλημα. Στο δεύτερο ημίχρονο όπως και στην αρχή πήραμε διαφορά αλλά και πάλι η Φενέρμπαχτσε επέστρεψε. Μετά αλλάξαμε λίγο την στρατηγική μας στην άμυνα. Στο πρώτο ημίχρονο έκανε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα ο Αντετοκούνμπο και στο δεύτερο ο νεαρός μας Καλαϊτζάκης, που τον βάλαμε να πρεσάρει τον Καλάθη. Και ήταν καλό γιατί ξεκίνησαν να παίζουν πικ εν ποπ στο 4 και στο 5, ιδιαίτερα με τον Σέστινα. Γυρίσαμε σε άμυνα με αλλαγές, κάτι που στη σεζόν δεν το χρησιμοποιήσαμε πολύ και προσαρμοστήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Ήμασταν πολύ επιθετικοί στα ριμπάουντ και πολύ έξυπνοι ακόμα κι αν δεν πήραμε τους έξτρα πόντους από τον Ναν, στον οποίο ο Καλάθης και οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε έκαναν καλή δουλειά με άμυνα ένας εναντίον ενός. Ωστόσο πήραμε καλές επιλογές στην επίθεση και η άμυνα στην τελευταία περίοδο ήταν το κλειδί. Δεχθήκαμε μόλις 7 πόντους.

– Για την άμυνα: «Ο Τζέριαν Γκραντ έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Είδαμε ότι η αντίπαλη ομάδα ήταν πολύ επιθετική στον Κέντρικ Ναν, ο Κώστας Σλούκας δεν πήρε πολλά σουτ. Οπότε ο Τζέριαν έκανε αυτό που χρειαζόταν για την επίθεσή μας. Για να πείσεις τους παίκτες, πρέπει να πείσεις τα αποδυτήρια. Τα αποδυτήρια λοιπόν είναι φανταστικά. Καταλαβαίνουν όλοι το παιχνίδι. Μιλάω συνέχεια μαζί τους. Η επίθεση κάποιες φορές δεν λειτουργεί καλά, αλλά η άμυνα πάντα είναι εκεί και σε βοηθάει. Παίκτες όπως ο Κώστας Σλούκας έκανε ίσως την καλύτερη αμυντική σεζόν του. Όλοι βοήθησαν. Απόψε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ήταν σημαντικός, όπως στο Game 4 και το Game 5 με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

– Για το τι είπε στους παίκτες του: «Είπα στους παίκτες μου να μην σκέφτονται ότι είναι στο Φάιναλ Φορ, αλλά σε έναν απλό αγώνα. Δεν ήθελα να σκέφτονται το αποτέλεσμα του αγώνα, αλλά την εξέλιξή του, κάθε φάση ξεχωριστά. Ήμασταν τυχεροί κιόλας απόψε. Οι προπονητές κάθε φορά παίρνουν αποφάσεις, εμείς απόψε όποια απόφαση πήραμε, δούλεψε. Οπότε μπορώ να συγχαρώ όλο το επιτελείο μου. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που έκανα. Είχα το feeling για να πάρω μια απόφαση, οπότε αυτό έκανα. Ο Χουάντσο δεν πήρε καλά σουτ στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο χρησιμοποιήσαμε τον Ιωάννη στο “4”. Δεν είναι απλό όλο αυτό. Όταν είσαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, ο παίκτης το σέβεται και όλα γίνονται πιο εύκολα. Ο Ματιάς έδειξε τον χαρακτήρα του όλη τη χρονιά, όπως έκανε και με την Παρτίζαν. Ήταν η πρώτη μεταγραφή που ζήτησα, όταν υπέγραψα στον Παναθηναϊκό. Μπορεί να μην είναι η κλασική περίπτωση σέντερ, αλλά είναι σκληρός και μαχητικός. Μου αρέσει που παλεύει συνέχεια. Θα χαρώ κιόλας αν βελτιωθεί στις βολές.

Δυστυχώς ο Χουάντσο είχε έναν σοβαρό τραυματισμό. Θυσίασε το κορμί του για να παίξει στο Game 5 με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μετά από δέκα μέρες στο νοσοκομείο. Μας έδωσε πολλά. Γι αυτό κιόλας απόψε είχα μεγάλη εμπιστοσύνη σε εκείνον. Πάλεψε, αλλά πήρε κάποιες κακές αποφάσεις στην επίθεση. Ο Χουάντσο είναι πολύ καλός χαρακτήρας, με τρομερή διάθεση, αλλά κάποιες φορές τα έντονα συναισθήματα δεν σε βοηθάνε. Γι αυτό δεν τον χρησιμοποίησα τόσο πολύ στο δεύτερο μέρος.

Θυμάμαι ότι ο Σκότι Πίπεν κέρδισε πολλά πρωταθλήματα στη σειρά, αλλά είχαν κόντρα με τους Ντιτρόιτ Πίστονς. Όσον αφορά τα Bad Boys των Ντιτρόιτ Πίστονς, μπορώ να πω ότι η επιθετικότητα που έχεις στην άμυνα μπορεί να σε βοηθήσει. Πιστεύω πολύ στην άμυνα, αλλά φτάσαμε ως εδώ γιατί παίξαμε σπουδαία στην επίθεση. Ταυτόχρονα όμως είχαμε πολλά παιδιά που μας έδωσαν πολλά στην άμυνα».