Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones ως αντίποινα κατά του Ισραήλ (Live upd)

Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) προς το Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι. Συμπλήρωσε ότι παρακολουθούσαν την απειλή στον εναέριο χώρο τους και είπε ότι η απειλή θα πάρει αρκετές ώρες για να φτάσει στο Ισραήλ. Το Ιράν έχει εκτοξεύσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το ιρανικό έδαφος, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα drones καταρρίφθηκαν από δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ όπως και της αεροπορία της Ιορδανίας, εκτός της επικράτειας του Ισραήλ. Κάποια drone ή συντρίμμια από αυτά έφθασαν στο Ισραήλ λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς έπρεπε να διανύσουν 1.107 χιλιόμετρα. Αρχικές πληροφορίες ότι εκτοξεύθηκαν και βαλλιστικοί πύραυλοι ή πύραυλοι κρουζ από το Ιράν, δεν επιβεβαιώθηκαν. Να σημειωθεί ότι πολλά από τα drones έχουν ακόμη και τα φώτα τους αναμμένα ώστε να υποδηλώσουν την πορεία που ακολουθούν.

Συνεχής ενημέρωση …

Ολοκληρώθηκε η επίθεση κατά του Ισραήλ, λέει το Ιράν

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι φρουροί της επανάστασης κατά του Ισραήλ ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε το Ιράν, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει νέο χτύπημα από το Ισραήλ το Ιράν θα απαντήσει ξανά.

Το Ιράν λέει ότι η επίθεσή του στο Ισραήλ είναι μια απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί».

Η Μόνιμη Αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη είπε ότι η επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν μια απάντηση στην ισραηλινή «επιθετικότητα κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό».

Το Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα έπληξε ένα ιρανικό κτίριο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, με εκπρόσωπο του στρατού να λέει ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι το ιρανικό κτίριο που χτυπήθηκε στην επίθεση ήταν ένα «στρατιωτικό κτίριο».

Η ιρανική αποστολή είπε ότι το θέμα «θεωρείται ολοκληρωμένο».

“Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Είναι μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος, από το οποίο οι ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ!” Η Μόνιμη Αποστολή του Ιράν πρόσθεσε στη δήλωσή της στο X.

Η αεροπορική άμυνα των ΗΠΑ αναχαίτισε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν το Ισραήλ, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχουν αναχαιτίσει ορισμένα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι πηγές δεν διευκρίνισαν πώς οι ΗΠΑ αναχαίτησαν τα drones και πού.

https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/digital-images/org/6291bde3-2756-4c5e-abe5-2f7ee84724be.jpg

Το πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων εκτοξεύθηκε προς το Ισραήλ

Το ιρανικό κρατικό δελτίο IRNA ανέφερε ότι το πρώτο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων έχει εκτοξευθεί προς το Ισραήλ, επικαλούμενο μια ενημερωμένη ιρανική πηγή.

Το Ιράν λέει ότι θα στοχεύσει οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ισραηλινή επίθεση

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν στρατηγός Mohammad Reza Ashtiani εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση σε κάθε χώρα που επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός του για να επιτεθεί στο Ιράν, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσουν μια «αποφασιστική απάντηση» από το Ιράν. «Οποιαδήποτε χώρα ανοίγει τον εναέριο χώρο ή το έδαφος της στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν θα λάβει την αποφασιστική απάντησή μας», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενη τον Αστιάνι.

Το Ιράν λέει ότι θα στοχεύσει οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν στρατηγός Mohammad Reza Ashtiani εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση σε κάθε χώρα που επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός του για να επιτεθεί στο Ιράν, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσουν μια «αποφασιστική απάντηση» από το Ιράν. «Οποιαδήποτε χώρα ανοίγει τον εναέριο χώρο ή το έδαφος της στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν θα λάβει την αποφασιστική απάντησή μας», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενη τον Αστιάνι.

Ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να αναχαιτίσει τα drones πριν φτάσουν στον ισραηλινό ουρανό

Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να προσπαθήσει να αναχαιτίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν πριν φτάσουν στον ισραηλινό ουρανό, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο. Το Ισραήλ αναμένει ότι το Ιράν μπορεί να εκτοξεύσει πρόσθετα κύματα drones με την πάροδο του χρόνου και παρακολουθεί άλλα ιρανικά μέσα για πρόσθετους τύπους επιθέσεων, πρόσθεσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κρουζ εκτός από drones, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κρουζ στο Ισραήλ, εκτός από δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Ο Λίβανος κλείνει τον εναέριο χώρο

Το υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα είναι προσωρινά κλειστός για όλα τα εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα αεροσκάφη μετά τις περιφερειακές εξελίξεις. Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι το κλείσιμο είναι προληπτικό μέτρο και ισχύει από τη 01:00 τοπική ώρα έως τις 7 το πρωί της Κυριακής. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται την πλήρη παύση των λειτουργιών αεροναυτιλίας στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού Rafic Hariri κατά τη διάρκεια της καθορισμένης περιόδου.

Το Ιράκ κλείνει τον εναέριο χώρο του

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράκ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα είναι προσωρινά κλειστός για όλα τα εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα αεροσκάφη, από τις 11:30 μ.μ. τοπική ώρα έως τις 5:30 π.μ. της Κυριακής. Το κλείσιμο είναι ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας στον ιρακινό εναέριο χώρο. Η αρχή ανέφερε ότι η απόφαση ακολουθεί μια ενδελεχή εκτίμηση κινδύνου που διεξήχθη από τις ιρακινές αρχές και πρόσθεσε ότι το κλείσιμο ενδέχεται να παραταθεί με βάση περαιτέρω εξελίξεις στην περιοχή.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, λίγο μετά από ανακοίνωση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, η Ρυθμιστική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα είναι προσωρινά κλειστός για όλα τα εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα αεροσκάφη, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Petra, καθώς το γειτονικό Ισραήλ παραμένει σε συναγερμό για ιρανικό χτύπημα.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρει ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο κέντρο διαχείρισης πληροφοριών (Situation Room) του Λευκού Οίκου κατά την επιστροφή του από το Ρέχομποθ του Ντέλαγουερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος ενημερώθηκε επίσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή νωρίτερα από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και τον κύριο αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Φάινερ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Τσαρλς Κ. Μπράουν θα είναι μεταξύ εκείνων στην αίθουσα καταστάσεων, μαζί με τους Σάλιβαν και Φάινερ.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο αρχηγός του προσωπικού του Μπάιντεν, Τζεφ Ζίεντς, «θα παρευρεθούν μέσω ασφαλούς βίντεο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το Ιράν εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ που «είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σε αρκετές ώρες», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και θα συναντηθεί μαζί τους σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο» και η ομάδα «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους», διαβάζει. Η Γουάτσον επιβεβαίωσε τη θέση του προέδρου ότι «η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του έναντι αυτών των απειλών από το Ιράν».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν ότι εξαπέλυσαν αντίποινα στο Ισραήλ

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επιβεβαίωσαν ότι έχουν εξαπολύσει αντίποινα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το ιρανικό Press TV, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) «έχει εξαπολύσει εκτεταμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων σε κατεχόμενα εδάφη», έναν όρο που χρησιμοποιεί το Ιράν για να περιγράψει το Ισραήλ. Μια δήλωση του IRGC διαβάστηκε επίσης στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.