Νέα απεργία ΠΝΟ 18-05-2017 και 19-05-2017 – Χωρίς πλοία για 48ωρες

Τη μη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, που λήγει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19/5/2017, αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 είχε αποφασίσει την Τρίτη 16 Μαΐου η διοίκηση της ΠΝΟ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, 13:23

Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές, προκάλεσε η συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε στις 16 Μαϊου σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Πέμπτη 18 -5- 2017 και Παρασκευή 19-05-2017.

Η πρώτη 48ωρη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ξεκίνησε στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-2017 και λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17-5-2017.

Η δεύτερη 48ωρη ξεκίνησε στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 -5- 2017 και λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Τη μη συνέχιση της απεργίας των ναυτικών αποφάσισε η ΠΝΟ

Εν τω μεταξύ, τη μη συνέχιση της απεργίας των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, που λήγει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19/5/2017, αποφάσισε σε σημερινή (Παρασκευή 19/5/2017) της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Τα δρομολόγια των πλοίων μετά τις 12.00 τη νύχτα θα πραγματοποιούνται κανονικά, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και αλλαγές των δρομολογίων.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί όλα τα πληρώματα των πλοίων και τους ναυτικούς για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και ζητά από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις στα θέματα που τους έχουν τεθεί, ενώ αναφέρει ότι «οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και του υφυπουργού Εργασίας, λειτούργησαν προς το παρόν ως κατ’ αρχήν πυροσβεστικό μέσο, πλην όμως σαφέστατα και αναμφισβήτητα δεν αποτελούν και ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Διακηρύσσει επίσης ότι αν σύντομα δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα των ναυτικών στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Η απεργία ήταν μαζική και καθολική σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αναφέρουν στελέχη της ναυτεργασίας ενώ η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, καθώς, όπως αναφέρει, «ο αγώνας που διεξάγεται δεν αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

«Η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα» τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με στελέχη της ναυτεργασίας τα κεντρικά αιτήματα της απεργίας, είναι το κοινωνικοασφαλιστικό – το εργασιακό, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αλλά και τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ορισμένα από τα βασικότερα αιτήματα που θέτει η ΠΝΟ είναι η επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτικών στο προ των τριών μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων, η αυτοτέλεια του ΝΑΤ, η αντιμετώπιση της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών, η ριζική επανεξέταση των διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες μειώθηκαν οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας στις διεθνείς γραμμές και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2016 στις κατηγορίες πλοίων που εκκρεμούν.

«Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποχωρώντας για άλλη μια φορά κατά κράτος στις απαιτήσεις των δανειστών και στις ξεφτισμένες πλέον κόκκινες γραμμές, συνομολόγησε, συμφώνησε, υπέγραψε και σε λίγες μέρες θα φέρει στο Κοινοβούλιο το νέο αντιλαϊκό και αντεργατικό πακέτο μέτρων με το οποίο κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) προσθέτοντας ότι «οι ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την μακροχρόνια αποχή και απραξία από κάθε αγωνιστική δράση».

Την Τρίτη 16/5/2017, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) έξω από το πλοίο BLUE HORIZON όπου ο πρόεδρός της κάλεσε τους ναυτικούς να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα έχοντας πίστη στις δυνάμεις τους.