Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο της Αθήνας (video)

Στις 14:45 το μεσημέρι Κυριακής 4-2-2018 και με ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου παραβρέθηκαν χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα. Λίγο μετά τις 15:00 ολοκληρώθηκε και η αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, 19:32

Μαξίμου: “Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον”

“Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη”, τονίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι κάθε άλλη στάση μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει.

Συγκεκριμένα, σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι “το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα”, προσθέτοντας ωστόσο πως “ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι”. “Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους”, σχολιάζει.

“Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες”, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, “ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία”.

Υπογραμμίζει ότι “γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη”. Για να σημειώσει πως: “αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει”.

Εκτιμήσεις για το πλήθος του κόσμου

Η Ελληνική Αστυνομία απέφυγε αρχικά να κάνει εκτίμηση για το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στη μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος το μεσημέρι της Κυριακής 4-2-2018. Ανεπίσημα, ανώτερα στελέχη της ΕΛ. ΑΣ. μιλούσαν αρχικά για εκατοντάδες χιλιάδες. Η επίσημη εκτίμηση της Αστυνομίας που ανακοινώθηκε το απόγευμα αναφέρει μόλις 140.000 άτομα όταν στη Θεσσαλονίκη είχε υπολογίσει 90.000.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται:

«Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης».

Δείτε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία μέσα από το ελικόπτερο που πετούσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πάνω από την πλατεία Συντάγματος

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δεν γράφει τη συγκεκριμένη ώρα που μαγνητοσκοπήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, για να είχαμε 1.000.000 κόσμο στο Σύνταγμα θα έπρεπε να καλυφθούν 360.000 τ.μ. περίπου (0,36 τ.μ. ανά άτομο με πλάτος ώμων 60 εκατοστών). Έτσι, εκτός από την πλατεία Συντάγματος  των 14.454 τ.μ. θα έπρεπε να δούμε γεμάτες και τις οδούς και πλατείες, Αμαλίας, Πλ. Ομόνοιας – Πανεπιστημίου – Σταδίου – Βασ. Σοφίας έως την αμερικάνικη πρεσβεία, Προπύλαια και Πλατεία Κοραή, Πατησίων από Ομόνοια έως Αλεξάνδρας, Αλεξάνδρας από Πεδίον του Άρεως ως Αμπελόκηπους, Πειραιώς από την Ομόνοια έως την Κουμουνδούρου, Φιλελλήνων, Ερμού, Μεταξουργείο – Αγ. Κωνσταντίνου, Μάρνη και Ακαδημίας.

Κεντρικοί ομιλητές στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Πρώτος μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό. Σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του. Την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι τρομοκράτες».

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

Όπως ανέφερε, «τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην πρόκληση των Σκοπίων, επειδή θέλουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με τη δική μας ψήφο, για να μπορούν αύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ανοίγουμε τις πόρτες για να περάσει ένα ιστορικό ψέμα».

«Είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι από την άλλη μεριά υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες. Αυτή η κατάσταση της συνέχισης του status quo και της ειρηνικής συνύπαρξης, πρέπει να είναι η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε. Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, είναι κάτι που δεν μας αφορά. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή όχι το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να οικειοποιούνται μέσω του όρου Μακεδονία ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού. Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες. Και όχι χάρτινοι όπως θεωρούνται σήμερα» πρόσθεσε.

Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε ενωμένοι όσο ποτέ αυτά τα προβλήματα, τόνισε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης.

«Εάν υποχωρήσουμε αύτη τη στιγμή από τη θέση μας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» επεσήμανε προσθέτοντας: «Η υποχώρηση από την εθνική γραμμή θα έχει συνέπειες για τη χώρα, θα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν με το σύνταγμά τους».

«Οι παραχωρήσεις του κ. Ζάεφ είναι σκέτο κουτόχορτο, όπως και τα σχετικά με τη σύνθετη ονομασία» τόνισε καθώς όταν αναγνωριστούν τα Σκόπια με το νέο όνομα και αφού έχει πάρει ότι θέλει ο κ. Ζάεφ τότε θα αλλάξει ξανά τις ονομασίες σε αεροδρόμιο και πλατείες.

«Η Μακεδονία είναι μία, ήταν, είναι και θα είναι ελληνική» τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης στην πλατεία Συντάγματος.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Δήλωση  Αντ. Σαμαρά 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο στην Αθήνα έκανε την εξής δήλωση: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;».

Β. Λεβέντης: Από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία. Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης «προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Στο συλλατήριο της Αθήνας βρέθηκε και ο Γ.Γ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Το συλλαλητήριο συντόνησαν:

Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Aυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης

Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

International Hellenic Association

Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο

Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών

Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο

Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Από τις 06:00 το πρωί είχαν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες να φτάσουν με ασφάλεια στο Σύνταγμα. Επίσης κλειστοί ήταν και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο.