Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα για τη Μακεδονία στο σπίτι του Αμερικανού Πρέσβη – Προσαγωγή 30 ατόμων

Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου 2019. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 30 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη στις 22:30 το βράδυ της Πέμπτης, όταν ομάδα αγνώστων πλησίασε το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη και έγραψε με σπρέι στους τοίχους της οικίας το σύνθημα «Μακεδονία, γη ελληνική», πριν κινητοποιηθούν οι αστυνομικοί της φρουράς, οι οποίοι άμεσα ενημέρωσαν την Άμεση Δράση που έσπευσε επί τόπου.

Εκατόν τριάντα τρεις προσαγωγές και 10 συλλήψεις έχουν γίνει συνολικά από τις αστυνομικές δυνάμεις, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τα επεισόδια που έγιναν έξω από την Βουλή.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και διάφορα «πολεμοφόδια», ενώ τέσσερις από αυτούς συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια έξω από τη Βουλή.

Περίπου 85 από τους προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια πριν από την συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Οι προσαγωγές αυτές έγιναν στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων που έκανε η Αστυνομία, κατ’ εφαρμογή ειδικού σχεδιασμού, με στόχο να εμποδίσουν τις ομάδες των ακροδεξιών που πήγαιναν αποκλειστικά για να προκαλέσουν επεισόδια στη Βουλή.

Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες αυτούς, αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ, αλλά μια ομάδα πάνω από 30 άτομα, πέρασε έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα και έγραψαν με σπρέι στον μαντρότοιχο το σύνθημα: «Μακεδονία γη ελληνική».

Η ομάδα αυτή προσήχθη και πάλι από τις αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιός έγραψε το σύνθημα, οπότε θα προστεθεί στους συλληφθέντες.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από πέτρα