Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας – “Ναι” από τον Δ. Καμμένο των ΑΝΕΛ που διεγράφη

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου 17-6-2018 η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η ΝΔ. Σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 127 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσαντώνης, ενώ την καταψήφισαν οι 153 βουλευτές από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.

Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Σαχινίδης.

Διαγραφή Δ. Καμμένου

Με επιστολή του προς τον Πρέοδρο της Βουλής ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έκανε γνωστό ότι διαγράφεται απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, ο βουλευτής της Β΄ Πειραιώς, Δημήτρης Καμμένος. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της κυβέρνησης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, κ Δημήτρης Καμμένος, υπερψήφισε την πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία προκειμένου να μην παραμείνει ο βουλευτής Δημήρης Καμμένος στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Λίγο μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώθηκε και το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια απ’ τη Μακεδονία». Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου όταν ομάδες διαδηλωτών πετώντας πέτρες και φωτοβολίδες συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις προσπαθώντας να ανέβουν στην μπροστινή είσοδο της Βουλής. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Το «παρών» έδωσαν κι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και Ηλίας Παναγιώταρος.

Σε οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στη Βουλή, με την άμεση εμπλοκή των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, βουλευτών και στελεχών της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Στο σχέδιο αυτό, εντάσσονται τα όσα ανήκουστα είπε χθες ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης και συνεχίστηκαν σήμερα, με επίθεση κατά της Βουλής, η οποία εξελίχθηκε, για περισσότερο από τρεις ώρες, σε όλες τις εισόδους, με καδρόνια, πέτρες και σπασμένα μάρμαρα από τα Τάγματα Εφόδου.

Τα επεισόδια αυτά, αντιμετώπισε η Φρουρά της Βουλής με διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ότι επίκειτο επίθεση σε βάρος της Βουλής, ήταν γνωστό στα κόμματα από την περασμένη Πέμπτη και γι’ αυτό καταβλήθηκε προσπάθεια η σημερινή τρίτη συνεδρίαση επί της πρότασης δυσπιστίας να μην «τραβήξει» μέχρι τα μεσάνυχτα, παρόλα αυτά δεν συνέβαλαν όλοι, ανέφεραν απόψε κοινοβουλευτικές πηγές. Υπήρχε σχεδιασμός για πρόκληση επεισοδίων καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου από τα Τάγματα Εφόδου της ΧΑ, είναι η εκτίμηση κοινοβουλευτικών κύκλων, που επισημαίνουν ότι χρειάστηκε η παρέμβαση της Φρουράς ώστε να διασωθεί από φασιστικά στοιχεία Τυνήσιος μετανάστης, που την τελευταία στιγμή γλύτωσε από τα χέρια τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η χθεσινή ομιλία του Κ. Μπαρμπαρούση έγινε από κείμενο και με την παρουσία πολλών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που θα την εκφωνούσε ο βουλευτής.

Η εκτίμηση είναι πως αν η Βουλή δεν χειριζόταν τα όσα πρωτοφανή είπε ο βουλευτής, με τον τρόπο που τα χειρίστηκε, τότε απόψε ίσως τα επεισόδια να ήταν ακόμη μεγαλύτερα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στον σχεδιασμό κλιμάκωσης των επιθέσεων στη Βουλή, εντάσσεται και η δημοσιοποίηση των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, που τα τελευταία 24ωρα «βομβαρδίζονται» από πολυάριθμες ανώνυμες κλήσεις.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι, τέλος, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων τόσο στη χώρα μας όσο και στη FYROM, το αμέσως επόμενο διάστημα.