Τερέζα Μέι: Δεν επιθυμούμε να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση

H Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν επιθυμεί την παραμονή της σε τελωνειακή ένωση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας τη διαπραγμάτευση μεταξύ των Βρετανών διαπραγματευτών και των ομολόγων τους της ΕΕ.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο ξεκάθαρη απόρριψη από πλευράς της Ντάουνινγκ Στριτ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

«Δεν είναι πολιτική μας η παραμονή στην τελωνειακή ένωση», ανέφερε επίσημη πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον Guardian.

Η κ. Μέι βρίσκεται υπό πίεση, καθώς απειλείται διάσπαση εντός του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών, με τους πρώτους να επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση δεσμών με την Ε.Ε. και τους δεύτερους να θέλουν να κόψουν το συντομότερο δυνατό όλα τα «σκοινιά» τα οποία δένουν τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία με το μπλοκ των υπόλοιπων 27 χωρών.

«Εκείνο που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές εμπορικές ρυθμίσεις με την Κίνα και άλλες χώρες ανά τον κόσμο όταν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Τ. Μέι.

Η καθαρή κατάθεση της σχετικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση πληροφοριών στους Financial Times, οι οποίοι, επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους, σημείωναν ότι το Η.Β. διαπραγματεύεται μυστικά παραμονή στην τελωνειακή ένωση των ευρωπαϊκών χωρών μετά το Brexit.

Οι δε Sunday Times, σε ρεπορτάζ τους, ανέφεραν ότι υπάρχουν κινήσεις Συντηρητικών βουλετών για αντικατάσταση της Τ. Μέι με τον νυν υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία, προκειμένου να επιτευχθεί ένα «καθαρό» διαζύγιο με την Ε.Ε.

Η Τερέζα Μέι είχε και στο παρελθόν γνωστοποιήσει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την τελωνειακή Ενωση, αλλά κάποιοι υπουργοί ήλπιζαν ότι η χώρα θα μπορούσε να διατηρήσει μία ειδικού τύπου τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Οι υποστηρικτές του Brexit αντιτείνουν ότι η εγκατάλειψη της τελωνειακής Ένωσης είναι η απόκτηση δυνατότητας για σύναψη εμπορικών συμφωνιών με άλλες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εγκατάλειψη της Τελωνειακής Ενωσης, σημαίνει ότι εφόσον η Βρετανία δεν συνάψει μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εξαγωγές της θα περιπέσουν στους δασμούς που επιβάλει η Ε.Ε στα μη μέλη της και που κατά μέσο όρο είναι 5% για όλα τα προϊόντα, 10% για τα αυτοκίνητα και πάνω από 200% για συγκεκριμένα είδη πουλερικών.