Σχεδόν μηδενικές οι ποσότητες του ραδιενεργού ρουθηνίου-106 στην Ελλάδα

Οι ανιχνεύσιμες ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 είναι πλέον σχεδόν μηδενικές στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων εργαστηρίων, κατά την περίοδο 5 έως 11 Οκτωβρίου δείχνουν ότι τα ίχνη ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται σε συγκεντρώσεις που αγγίζουν το όριο ανίχνευσης, καθώς είναι πια μικρότερες των 0,2 mBq/m3, δηλαδή κάτω του ενός πέμπτου του χιλιοστού του Μπεκερέλ σε ένα κυβικό μέτρο αέρα.

Η ΕΕΑΕ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Επισημαίνει, επίσης, ότι η πηγή προέλευσης των ευρημάτων αυτών δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και παραμένει άγνωστη.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας από ρουθήνιο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ruthenium-106) και η πηγή του είναι άγνωστη.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Ruthenium Ru 106: Το ρουθήνιο χρησιμοποιείται περισσότερο στην ηλεκτρονική και ηλεκτρολογία για κατασκευή, ανθεκτικών στη φθορά, ηλεκτρικών επαφών και ηλεκτρικών αντιστάσεων. Μικρή ποσότητά του χρησιμοποιείται και σε ορισμένα κράματα πλατίνας. Μια ραδιενεργή πλάκα που περιέχει ρουθήνιο 106 μπορεί να εισαχθεί στο μάτι για την ακτινοβόληση οφθαλμικών όγκων.

Το χημικό στοιχείο ρουθήνιο (Ruthenium) είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 44 και σχετική ατομική μάζα 101,07. Το χημικό του σύμβολο είναι «Ru» και ανήκει στην ομάδα 8 του περιοδικού πίνακα, στην περίοδο 5 και στο d-block, της 2ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης. Έχει θερμοκρασία τήξης 2334 °C και θερμοκρασία βρασμού 4150 °C.
Από άποψη χημικής συμπεριφοράς, ανήκει στην «ομάδα του λευκόχρυσου», PGM (Platinum Group Metals).