Κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία – Εντολή στον οικονομολόγο Κοτταρέλλι (upd)

Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε το πρωί της Δευτέρας 28 Μαϊου 2018 στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο Κάρλο Κοτταρέλλι, επί σειρά  ετών υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε καταρτίσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέτα και Ματέο Ρέντσι.

Είναι πιθανόν ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο,  ότι θα κληθεί να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις και ότι θα αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε νέες εκλογές το φθινόπωρο. 

Ποιος είναι ο Carlo Cottarelli

Ο τεχνοκράτης Carlo Cottarelli (Κάρλο Κοτταρέλλι) είναι 54 ετών και έχει εργαστεί είκοσι πέντε χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας.

Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία και στην Μεγάλη Βρετανία, και στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στην σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.

Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Ο Κάρλο Κοτταρέλλι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

Χθες,  ο  Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  και τους επικεφαλής της  Λέγκα και του Κινήματος των 5 Αστέρων. Κατέβαλα  κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε.  

Προηγήθηκε η απόρριψη από τον πρόεδρο Ματαρέλα της υποψηφιότητας του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Σε διάγγελμα που απηύθυνε μετά την παράδοση της εντολής , ο πρόεδρος της Ιταλίας (φωτογραφία κάτω) δήλωσε ότι  ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.
Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες , είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.
Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε προσθέτοντας ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες.

Το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στην Ιταλία. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε με τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα, μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.

Αν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ναυαγήσει, η μόνη εναλλακτική θα είναι νέες εκλογές το φθινόπωρο. Αν υπάρξει, όμως, θετική ολοκλήρωση των προσπαθειών, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε θα παρουσιάσει στον πρόεδρο την λίστα των υπουργών του και θα μπορέσει να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Πηγές των Πέντε Αστέρων δήλωσαν ωστόσο στο πρακτορείο ANSA ότι ο πρόεδρος Ματταρέλα έθεσε βέτο στην υποψηφιότητα του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση.