Ακόμη ένα Eurogroup για την Ελλάδα οδηγήθηκε σε ναυάγιο, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες παραμένουν λίγες αλλά σημαντικές διαφορές με τους θεσμούς, με αποτέλεσμα τη μη έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα και τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Παραμένουν τα εκκρεμή ζητήματα, στην αγορά εργασίας, στις συντάξεις, την ενέργεια αλλά και στο φορολογικό. Πλέον, το επόμενο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι το Eurogroup της Μάλτας τον Απρίλιο.

Τσακαλώτος: Διαπιστώθηκε από κοινού ότι έκλεισαν τα περισσότερα ζητήματα

Διαπιστώσαμε ουσιαστική πρόοδο είπε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι “μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ντάισελμπλουμ αποφασίστηκε να έχουμε μια εντατικοποίηση της διαδικασίας και γι’ αυτό θα παραμείνουμε και εγώ και η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Χουλιαράκης για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν μείνει, βασικά στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία πρόοδο σε αυτά τα θέματα, όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup”.

“Η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο και να βρεις τα βασικά ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορές και μετά να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. ‘Αρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο και μπορούμε να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της Άνοιξης στις 22 Απριλίου για να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέριες για όλο το πακέτο” πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των δανειστών και αυτές θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα.

Ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε ένας απολογισμός των ως σήμερα διαβουλεύσεων ο οποίος σε γενικές γραμμές υπήρξε θετικός, αλλά και ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες σημαντικές εκκρεμότητες ενώ υπογράμμισε ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα πηγαίνουν καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι θα γίνουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά και ότι σε αυτές θα εμπλακεί από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει πολιτική απροθυμία της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και ότι, αντιθέτως, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να περατωθούν οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών το ταχύτερο δυνατό.

Ως προς το ζήτημα της παραμονής του τέλος στην προεδρία του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του ότι παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και η εργατική νομοθεσία.

Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί και ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη.

Εξάλλου ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από πλευράς του ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ως προς τις συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιου είδους ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινήσεις ως προς το δάνειο που προτίθεται να λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς όπως είπε αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις.

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», δήλωνε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

ΝΔ: Η κυβέρνηση προσφέρει μόνο νέα βάρη, μεγαλύτερη ανασφάλεια, βαθύτερη παρακμή

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει ότι η κυβέρνηση και όσοι την στηρίζουν, «το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στον ελληνικό λαό είναι νέα βάρη, μεγαλύτερη ανασφάλεια, βαθύτερη παρακμή».
Η Πειραιώς υπενθυμίζει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μετά το προηγούμενο Eurogroup.
«Στις 20 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της έσπευσαν να ανακοινώσουν συμφωνία, η οποία δήθεν έφερνε “το τέλος της λιτότητας”. Σήμερα, αποδεικνύεται ότι ήταν ακόμα μια επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών, καθώς συμφωνία ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε ξέρουμε αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά συμβαίνουν «τη στιγμή που η οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί και η χώρα μπαίνει ξανά σε περιπέτεια».