Σαράκης για Novartis: Μάρτυρες έδωσαν στο FBI βίντεο για Κρατικούς Αξιωματούχους

Στην αποκάλυψη, ότι στην έρευνα του FBI για τη Novartis αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των τριών μαρτύρων που κατέθεσαν στην Αμερική για την υπόθεση. Μιλώντας στον ANT1 τόνισε ότι οι μάρτυρες έχουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο που αποδεικνύουν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη συγκεκριμένη υπόθεση. Το βράδυ της ίδιας ημέρας μιλώντας στο KONTRA CHANNEL και μετά από πολλές ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αιμίλιου Λιάτσου απάντησε ότι το υλικό (ηχητικό και οπτικό) αφορά γενικά “Κρατικούς Αξιωματούχους” και σίγουρα όχι τον πρώην υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, οποίος παρευρισκόταν στην εκπομπή και ερώτησε τον δικηγόρο αν συμπεριλαμβάνεται στο υλικό που υπάρχει στις ΗΠΑ. Επίσης απέφυγε να απαντήσει να κάποιος από τους υπόλοιπους 9 πολιτικούς υπάρχουν σε κασέτες ή video του FBI.

Ο κ. Σαράκης ανέφερε επίσης ότι απειλείται η ζωή του και ότι έχει ζητήσει αστυνομική προστασία, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που πάθει κάτι τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα βίντεο θα δημοσιοποιηθούν από φίλο του δημοσιογράφο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, 00:42

«Στην έρευνα του FBI αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, με ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ. ότι έχουν λάβει πολιτικές αποφάσεις υπερ συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας», είπε ο δικηγόρος, Παύλος Σαράκης το πρωί στον ΑΝΤ1 και συνέχισε:

«Αυτή η υπόθεση, θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην Αμερική και στο FBI, συνοδεύουν τις μαρτυρίες τους για την εμπλοκή των πολιτικών με ντοκουμέντα, ηχητικά ή βίντεο.

Σε ερώτηση για το αν τους έχει φωνάξει η ελληνική δικαιοσύνη, ο κ. Σαράκης απάντησε ότι «δεν μπορεί να τους φωνάξει γιατί δεν τους γνωρίζει».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν υπάρξει πολιτικές αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας» ανέφερε ο κ. Σαράκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην Ελλάδα αναφέρονται και στην έρευνα του FBI με ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ.

Οι έρευνες του FBI γίνονται για την περίοδο 2006-2014 και σύμφωνα με τον κ. Σαράκη, οι τρεις Έλληνες μάρτυρες περιγράφουν τις «αθέμιτες πρακτικές» της εταιρείας. «Υπήρχαν γιατροί που συνταγογραφούσαν φάρμακα έναντι αμοιβής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών προς το συμφέρον της Novartis» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Σαράκης διευκρίνισε ότι εκ των τριών καταγγελλόντων, οι δύο πρώτοι προσέφυγαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη τον Αύγουστο του 2016 και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017. «Προσέφυγαν με μηνυτήρια αναφορά καταθέτοντας συνάμα και πληθώρα στοιχείων που τεκμηρίωναν τους ισχυρισμούς τους περί αθέμιτων πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, διέρρευσε την Ελλάδα ότι στην Αμερική υπάρχει αυτή η υπόθεση και ζητήθηκε η δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ από την ελληνική Εισαγγελία τέλη Δεκέμβριου με αρχές Ιανουαρίου 2017.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τρεις πελάτες του δεν έχουν σχέση με τους μάρτυρες που κατέθεσαν στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. «Κανείς δεν γνωρίζει τους μάρτυρες που προσέφυγαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη διότι εκεί η πολιτεία μεριμνά να διασφαλίζει την ασφάλειά τους γιατί τους θεωρεί ήρωες στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής» είπε,

Για το αν συμπίπτουν τα ονόματα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση στις μαρτυρίες στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ ο κ. Σαράκης απάντησε ότι κάποια εξ αυτών συμπίπτουν.

Συμπλήρωσε ακόμη πως «υπάρχουν και πρόσωπα που ήταν κοντά στους πολιτικούς και χειραγωγούσαν τις αποφάσεις τους». «Κάποιοι πολιτικοί δεν ήταν, ήταν το περιβάλλον τους» ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε υπάρχει αναφορά για εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα.