Στην Ουάσινγκτον η Μέρκελ, «ξαναζεσταμένα αποφάγια από το δείπνο με τον Μακρόν»

Τρεις ημέρες μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με πολύ λιγότερες τιμές, αλλά με τις ίδιες διαφωνίες κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τους δασμούς.

Η διαφορά μεταξύ της επίσκεψης της Μέρκελ και αυτής του Μακρόν θα είναι αισθητή: Ένα γεύμα εργασίας και μια κοινή συνέντευξή Τύπου, όμως χωρίς κανονιοβολισμούς, κόκκινο χαλί ή δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Ένα σκίτσο που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει με χιούμορ την αλλαγή ατμόσφαιρας: Σε ένα τραπέζι έτοιμο για να γευματίσει η Γερμανίδα καγκελάριος υπάρχει ένα μενού που γράφει: «Ξαναζεσταμένα αποφάγια από το δείπνο με τον υπέροχο Εμανουέλ Μακρόν».

Οι συζητήσεις μεταξύ του Τραμπ και της Μέρκελ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένες.
Ο πρώην επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου τον Μάρτιο, κατηγορώντας τους εμπορικούς εταίρους του για παράνομες πρακτικές. Ωστόσο εξαίρεσε την ΕΕ από τους δασμούς αυτούς ως την 1η Μαΐου.